Museojohtaja Terhi Pietiläinen työskentelee Haminan vetovoimapalvelujen esimiehenä.

Haminan museoilla on takanaan kohtuullisen hyvä kausi, vaikka elettiinkin Tattoon välivuotta.

– Kaupungin organisaatiomuutosten myötä ollaan reivattu purjetta uuteen suuntaan, ja sikälikin voidaan puhua välivuodesta, toteaa Vetovoimapalveluiden esimies, museonjohtaja Terhi Pietiläinen.

Ennätyksiä yksittäisten tapahtumien kävijämäärissä on tänäkin vuonna saavutettu. Valojen yö ja Kauppiaantalomuseo keräävät vuosi vuodelta enemmän yleisöä. Tapahtumat ovat ulospäin se näkyvin osa museon toimintaa, mutta ei kuitenkaan tärkein.

– Museon perustehtävä on kokoelmavastuu, tiedon ja esineistön tallentaminen niin nykyisiä kuin tulevia polvia varten.

Museo pyrkii nostamaan kokoelmistaan esille aina uutta. Se on kuitenkin haasteellista, koska kokoelmat ovat todella laajat, ja henkilökuntaa on vähän. Kokoelmien varastointi ja hoito on kuitenkin hoidettava.

– Me olemme pieni museo, mikä rajoittaa kokoelmien kasvattamista. Ensisijainen ohjenuora kokoelmien rakentamisessa on kuitenkin vastuu seudun kulttuuriperinnön säilymisestä niin, että sen perusteella kuka tahansa voi tutkia yhteistä menneisyyttämme.

Kekkosesta tuli vientituote

Kaupunginmuseon vuotuiset päänäyttelyt ovat keränneet kiitosta ja huomiota laajemmaltikin. John Nurmisen Säätiön Itämeren karttakokoelmien ja kaupunginmuseon merenkulkuun liittyvän aineiston yhteisnäyttely v. 2014 oli ainutlaatuinen. Viime kesän Kekkonen kuvassa -valokuvanäyttelyn ympärille rakennettu näyttelykokonaisuus oli niin onnistunut, että siitä on tullut suorastaan vientituote.

– Taitaa olla ensimmäinen museomme tuottama näyttely, jota viedään nyt muihin museoihin. Tällä hetkellä näyttely on esillä Orimattilan taidemuseossa.

Museolta odotetaan tänä päivänä enemmän kuin ennen. Terhi Pietiläinen on osallistunut museoviraston arviointimallin kehittäistyöryhmän toimintaan.

Työryhmän tavoitteena on kehittää museoiden tueksi arviointityökalu joka tukee niiden toiminnan vaikuttavuutta ja laatua.

– Tähän asti museot ovat periaatteiltaan toimineet kaikkialla suht samalla sapluunalla ja samankaltaisilla sisällöillä. Nyt pyritään erottumaan omilla vahvuuksilla, ja museoilta odotetaan myös yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Haminan vahvuudet

Mitä ne Haminan vahvuudet sitten ovat?

– Meillä on laajat ja monipuoliset kokoelmat. Esimerkkinä vanhan Suomen sotahistoriallinen materiaali, sekä kadettikoulun ja kartanoiden aineisto. Samoin Vehkalahden kotiseutumuseon ja Kauppiaantalomuseon kokonaisuudet. Erityispiirteenä voi myös mainita, että toimimme kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa kiinteistöissä.

Museotoiminnan vahvuuksia on myös yhteistyö muiden toimijoiden kanssa.

– Haaveena on ollut tiivistää museon ystävistä toimiva verkosto. Se kokoaisi yhteen ihmisiä, jotka kokevat historian ja sen säilyttämisen tärkeäksi ja haluaisivat olla mukana esimerkiksi tapahtumajärjestelyissä.