Ari Palonen ja tyttärensä Heini Tirranen esittelevät hormien kuvaus- ja puhdistuskalustoa.

Virolahtelainen Ari Palonen sanoo, että halkeillut ja vaurioitunut savupiippu voidaan kunnostaa. Purkaminen ei ole lainkaan ainoa vaihtoehto.

– Piipun savuhormin sisäpintojen massaaminen Pete-tuotteiden horminkorjausmassalla ns. liukuvalumenetelmällä korjaa halkeamat ja mahdolliset vuotokohdat. Hormin poikkipinta-ala säilyy lähes ennallaan, sillä korjausmassan vahvuus hormin seinämillä on senttimetrin luokkaa, kertoo Palonen, jonka yritys Muuraustyö A. Palonen & kumpp. tekee seinämuurausten, laatoitustöiden ja tulisijatöiden ohella myös savupiippujen saneerauksia.

Tulisijojen nuohoaminen vuosittain on Suomessa pakollista. Nuohoojalla on oikeus asettaa tulisija käyttökieltoon.

– Nuohooja voi myös antaa korjauskehoituksen, kun savupiipun hormi on ulkoisesti tarkasteltuna rapistunut.

Palosen käyttämä liukuvalumenetelmä menee nuohoojan kriittistä katsetta pidemmälle:

– Laskemme hormiin videokameran, jonka kuva selvittää hormin kunnon. Kuvatulta videolta asiakas näkee itse, millaisessa kunnossa hormi on, selvittää Palonen.

Ennen varsinaista valua hormi puhdistetaan vaijerin päähän asennetulla pyörivällä teräsharjalla. Työvaiheella varmistetaan se, että hormi on puhdas ja että liukuvalun keraaminen saneerausmassa kiinnittyy hyvin hormin seinämiin.

Itse valussa apuna on hormiin katolta laskettava ilmapallo, jolla vältytään työaukkojen tekeminen hormin kupeeseen.

– Hormiin lasketaan ilmapallon päälle saneerausmassaa. Kun ilmapalloa vedetään samalla ylös, massa levittäytyy tasaisesti hormiin.

Videoimalla hormi ennen saneerausta selviää myös se, kuin pitkältä osuudelta hormi kaipaa saneerausta. Videointi toistetaan saneerauksen jälkeen, jolloin voidaan todeta saneerauksen lopputulos.

– Savupiiput, joita ei ole suojattu piipun hatuilla, rapautuvat selvästi nopeammin kuin hatuilla suojatut. Suojaamattomiin hormeihin pääsee kosteus, joka jäätyessään nopeuttaa rapautumista.

– Savupiippujen saneeraus on kätevä hoitaa uunisaneerauksen yhteydessä. Silloin tulee kuntoon tulisija katon savupiippuun saakka, sanoo Palonen.