Syömistä riittää pienessäkin annoksessa.

Kyselyyn tuli nopeassa aikataulussa 225 vastausta ja näiden perusteilla kolmen grillikioskin kärki erottui selkeästi. Haminan Autogrillin puolestapuhujia oli 60. Toiseksi rankattiin 56 kannattajalla Nipan grilli Kouvolassa ja sen annos Tornionmäkeläinen. Lappeenrannassa Tuen grilli Kaukaan tehtaan vieressä kiri kolmanneksi 47 kommentoijan voimin. Tuen grillin suosituin annos on Tuplatulinen hampurilainen.

Miksi autogrillin makkaraperunat ovat niin haluttuja?

– Ne on vaan niin hyviä, Haminan Autogrillin yrittäjä Mirja Virtanen ja autogrillillä kohta kolme vuotta töissä ollut Satu Kujala vastaavat lähes yhteen ääneen.

Mirja Virtanen pitää erityisen hienona, että oli valinta parhaaksi grilliruokapaikaksi tuli asiakkailta.

– Kiitos siitä asiakkaille!

Virtanen sanoo, että eniten autogrillissä myydään makkaraperunoita ja lihapiirakoita. Ehkä hyvän ruoan salaisuus on hyvissä raaka-aineissa. Makkaroissa lihaa on 51 prosenttia ja makkara on sekä gluteenitonta että laktoositonta. Lihapiirakat ovat aina tulleet Sillanpään leipomosta ja ne kestävät Virtasen mukaan hyvin höyryttämisen.

Makkara myös pilkotaan käsin grillikioskilla. Mirja Virtanen miettii, että kuinka iso kasa tulisi niistä makkaranpalasista, jotka hän on vuosien varrella pilkkonut. Mirja Virtanen tuli grillille töihin jo 1989.

– Siskon kanssa ostimme sitten yrityksen 1998 ja yksin olen tästä vastannut vuodesta 2007 lähtien.

– Siihen aikaan, kun Haminassa vielä oli paljon varusmiehiä, vietiin täältä kasarmin kulmille satoja annoksia, Mirja Virtanen muistelee.

Mirja Virtanen on nähnyt työssään, miten pienistä taaperoista on kasvanut aikuisia, jotka nyt tulevat grillille omien lastensa kanssa.

– Hienoa, että saatu pidettyä vakituiset asiakkaat vuodesta toiseen.

– Meillä käy kesäaikana myös paljon mökkiläisiä. He sanovat, että ei tästä voi pysähtymättä ohi ajaa.

– Lisäksi venäläiset ovat löytäneet paikan jo vuosia sitten. Ja on minulta kysytty, että voisinko laittaa grillin pystyyn myös Virojoelle, ettei tarvitsisi tänne asti ajaa!

Yrittäjän itsensä lisäksi autogrillissä on neljä vakituista työntekijää ja kesäaikana vielä viides.