– Huberin Haminan tehtaan tekemä täydellinen suunnanmuutos hammastahnateollisuuden palvelijaksi auttoi tehdasta selviytymään paperiteollisuuden myllerryksestä, tuumi viimeksi Huber Finlandin Euroopan markkinointijohtajana toiminut Mårtensson käydessään visiitillä entisessä työpaikassaan.

– Paperin täyteaineiden rinnalla hammastahnojen kiillotusaineesta Zeodentistä on kasvanut meille merkittävä tuoteryhmä. Tänään hammastahnatuotteiden osuus on jo 80%, viennin osuus 90% myynnistä, sanoo J.M.Huber Finland Oy:n henkilöstöjohtaja Riitta Joronen.

– Oma tehdas meillä on mm Kiinassa.

Lähes kaikissa hammastahnoissa käytetään nykyisin piidioksidia kiillotus- ja puhdistusaineena. Hammastahnatuubin aineluettelossa tämä esiintyy merkinnällä hydrated silica. Tärkein syy piidioksidin käytölle hammastahnoissa on kiillotusaineen yhteensopivuus terapeuttisten lisäaineiden (esim. fluoridien) kanssa. Piidioksidi takaa sen, että fluori säilyy aktiivisena hammastahnassa.

Kiillotusaineen kuluttava vaikutus on hyvin alhainen ja tarkasti kontrolloitu. Puhdistava vaikutus on toisaalta maksimoitu.

Mårtensson muistaa 1960-luvun vuodet, jolloin Suomen paperiteollisuus kehitti 1960-luvulla aktiivisesti ohkopainopapereita. Pienemmillä paperin grammapainoilla saatiin postituskulut kuriin ja lehdet kevyemmiksi. Zeofinnin omistajakonserni J.M. Huber Corporation oli jo aikaisemmin kehittänyt täyteaineen, jolla pystyttiin hallitsemaan ohkopainopapereiden painatuksessa ilmenneitä ongelmia, mm. läpipainatusta.

Syntyi ajatus perustaa tuotantolaitos Suomeen. Kotipaikaksi valittiin Hamina, jonne rakennettiin ensin kehityslaboratorio ja varasto. Sanomalehtipaperin käyttämä alumiinisilikaattipigmentti Zeolex® tuotiin aluksi Yhdysvalloista, mutta ensimmäisen tuotantolinjan valmistuttua 1969 kaikki tuotteet valmistettiin Haminassa.

Edelläkävijänä Huber toimitti tuotteet paperiteollisuudelle helppokäyttöisenä lietteenä.

Vuonna 1985 valmistettiin Haminassa ensimmäiset Zeodent® -tuotteet, jotka avasivat markkinat Länsi-Eurooppaan ja muualle maailmaan.

– Oli haettava aktiivisesti uusia tuotteita. Ensimmäiset Zeodent® -lähetykset menivät kotimaiselle Oxygenolille, joka on edelleen asiakkaamme. Zeodent® kehitettiin tiimityönä.

– Ennen teimme teollisia tuotteita. Tuoteturvallisuus- ja laatuvaatimukset ovat tiukentuneet jatkuvasti, kun olemme siirtyneet teollisista tuotteista lääketeollisuustuotteiden tasolle.

Tuotteiden laadun varmistaminen on edellyttänyt tuotantoketjun sertifioimista. Työturvallisuus on toinen keskeisesti vaalittu asia.

– Kaikissa uusissa työvaiheissa teemme aina ensin riskinarvioinnin. Mikään työ ei ole niin tärkeää, että siinä jonkun pitäisi loukkaantua, sanoo Haminan tehtaan tuotantopäällikkö Jorma Ikävalko.
Kun työväestä pidetään huolta, väki on myös sitoutunutta.

– Työntekijäimme vaihtuvuus on aivan minimaalista. Yleensä meiltä lähdetään vain eläkkeelle. Myös sairauspoissaolot putosivat viime vuonna alle 3 %:iin, paljastaa Riitta Joronen.

– Panostus henkilöstön koulutukseen ja yhteistoimintaan on kannattanut ja markkinamullistuksista huolimatta olemme pystyneet takaamaan työntekijöillemme vakaan työpaikan.

Bjarne Mårtensson kuuntelee tyytyväisenä talonväen esitystä.

– Tehdaskierroksella olin niin vaikuttunut näkemääni, että pyysin lupaa palata töihin. Ei se ovi enää avautunut, nauraa Mårtensson.

Huberin Haminan tehtaalla on 100 työntekijää. Taavetin natriumsilikaattitehtaalla väkeä on 23.

Yli kahden miljardin dollarin liikevaihdollaan J.M. Huber Corporation on yksi Yhdysvaltojen suurimmista perheyrityksistä. Yritys tarjoaa kokonaisratkaisuja orgaanisessa ja epäorgaanisessa kemiassa, puukomposiiteissa ja muissa erikoistuotteissa.

Konsernin tytäryhtiöitä Suomessa ovat J.M.Huber Finland Oy Haminassa ja Taavetissa sekä CP Kelco Oy Äänekoskella.