Ensi sunnuntaina nostetaan alkoholittomat synttärimaljat kolme vuotta täyttävälle Jaspikselle. Ravintolaringissä päivystysvuorossa oleva kahvila-olohuone tarjoaa jälkkäriksi synttärikakkua. Juhlatunnelmia tavoittelee myös talon henkilökunta Hannah Honkanen (oik.), Silvia Jurvansuu, Elena Shutova, Anu Posti ja Liisa Siipo.

– Olemme olleet tässä jo kolme vuotta, mutta silti lähes päivittäin käy joku paikallinen henkilö hämmästelemässä, ettei ole tiennyt Haminassa olevan tällaista kahvilaa, kertoo Jaspiksen esimiehenä toimiva Hannah Honkanen.

– Ihmisiä kiinnostaa kovasti talon historia, ja saamme jatkuvasti ihastunutta palautetta tunnelmasta ja sisustuksesta, johon on yhdistetty uutta ja vanhaa.

Kahvilaa pyörittää yleishyödyllinen nuorisoyhdistys Haminan seudun VIP-nuoret ry. Yhdistys pyrkii lounastoiminnan ja kahvilan tuoton avulla kattamaan osan kiinteistä kuluista, jotta paikka voi toimia kaikille avoimena yhteisöllisenä tilana. Kaikki ruuat ja leivonnaiset valmistetaan itse, myös gluteenittoman ja vegaani-ruokavalion ystävät huomioiden.

Iltakahvilan suosio on kasvanut sitä mukaa kun tieto siitä on levinnyt. Perjantai-illat on omistettu yksinomaan nuorisolle, mutta muina iltoina käy kaikenikäisiä illanistujia. Ryhmätapaamisia ja kokouksia varten on erillinen kabinettitila.

Jaspiksen tärkeänä tehtävänä on tarjota myös työtoiminta- ja harjoittelupaikkoja eri tilanteissa oleville kaupunkilaisille. Tällä hetkellä siellä työskentelee toistakymmentä henkilöä päivittäin, ja suuri osa heistä on nuoria aikuisia.

Keittiössä työskentelevä Anu Posti, 25, on saanut Jaspiksesta arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten.

– Olen päässyt täällä käyttämään luovuuttani ja saanut vastuun myötä itsevarmuutta ruuanlaittoon. Työntekijät kokevat työyhteisön kannustavaksi ja rennoksi. Tämä on tärkeää ja hyödyllistä aikaa meille kaikille, Anu sanoo.

Jaspiksen toiminta ei kuitenkaan pyöri ilman vapaaehtoisia, ja varsinkin työtoiminnan ohjaajana toimivan Hannah Honkasen työpäivät venyvät usein pitkiksi.

– Avaan ovet työntekijöille aamulla seitsemältä ja illalla yhdeksän jälkeen tarkistan, että kaikki ovet ovat lukossa. Pääasia on kuitenkin, että Jaspis on onnistunut pysymään pystyssä, Honkanen iloitsee.

Honkanen näkee Jaspiksessa paljon mahdollisuuksia:

– Tällaiset yhteisölliset tilat ovat arvokasta pääomaa paikkakunnalle. Ne tuovat iloa, vireyttä ja elinvoimaa asukkaille monin tavoin.

Jaspis lähti mukaan myös paikalliseen ravintolarinkiin. Tällä viikolla on Jaspiksen ensimmäinen sunnuntaipäivystys klo 12-16, jolloin tarjoillaan muun muassa kermaista lohikeittoa ja lämpimiä annoksia. Jälkkäriksi Jaspis tarjoaa tietenkin synttärikakkua.