Haminassa huikennellut karhu oli nuori uros. Tämä veijari on puolestaan täysi-ikäinen uros, joka on kuvattu Kuhmon maisemissa. (Kuva: Jaana Peltola)

Vielä sunnuntaina illansuussa karhu oli Neuvottoman liepeillä. Sen menoa tarkkailivat poliisin ohella myös riistanhoitopiirin suurpetoasiantuntijat.

– Piti varoa, ettei karhua kohtaan anneta liikaa paineita. Annoimme sen olla omineen mutta tarkkailtuna. Sen kyllä täytyi aavistaa, että nyt ollaan väärillä seuduilla, arvioi Vehkalahden-Haminan rhy:n suurpetovastaava Juha Toikka.

Tilanne oli kriittisimmillään sunnuntaina iltapäivällä, kun Helsingistä tuli Rantahakaan poliisille ampumiskäsky, jos karhu vielä etenee länteen ja kohti Ristinkalliota. Kävikin onneksi toisinpäin: karhu siirtyi kohti itää.

Toikka sanoo, että tällaisissa tilanteissa yhteistyö poliisin ja sille virka-apua antavan SRVA-henkilöiden (suurriista virka-apu) kesken on keskeisen tärkeää. Se vaatii hyviä hermoja ja malttia.

– Karhu on osa luontoa eikä suurpetopuolen väellä ollut missään tilanteissa aseita edes esillä. Pyrkimys karhun kannalta rauhanomaiseen ratkaisuun oli kaikkien tavoitteena.

Toikka antaa ilmaisen vinkin kaikille tilanteissa, kun poliisi antaa vaaratiedotteen asutuksen lähellä liikkuvasta suurpedosta:

– Varoitukset on otettava vakavasti. Vaaratiedote ei todellakaan tarkoita sitä, että nytpä päästään katsomaan ilmielävää petoa. Varoitusta on syytä noudattaa ja pysyä poissa!

Tienrakentajille suurpetoasiamies ei korkeita pisteitä anna:

– Luonnon eläimillä on vakiintuneet kulkureittinsä merelle ja jälleen syvemmälle sisämaahan. Senvuoksi valtateiden varteen tulee rakentaa riittävästi väyliä riistaa varten. Jos suurpeto joutuu valtatien ylitettyään pussinpohjalle, edessä on juuri tämänkaltainen ongelmatilanne.

– Esimerkiksi Leikarin lähettyville pitäisi mielestäni rakentaa riistaa ja suurpetoja varten kunnon väylä yli valtatien. Se olisi kaikkien osapuolten etu, arvioi Toikka.