Jalkapalloilun EM-lopputurnausta on pelattu vasta joitakin päiviä, ja jalkapallohuligaanit ovat jo nousseet likipitäen päärooliin! Kun terroristit on kyetty – toivottavasti – sulkemaan kisojen ulkopuolelle, huligaanit ovat ottamassa heidän rooliaan ja ovat pilaamassa koko turnauksen.

TV-kuva Englanti – Venäjä -kamppailusta oli lahjomaton: pelin päätyttyä satakunta venäläistä raavasta miestä syöksyi kohti brittikatsojia ja aloitti mukiloinnin. Kauhuissaan brittikatsojat, joukossa perheitä lapsineen, pyrkivät pakoon kuka ehti ja pystyi.

Avomielisessä lausunnossaan venäläishuligaani Vladimir kertoi heidän joukkonsa saapuneen Ranskaan nimenomaan tappelemaan ja näyttämään briteille vahvuutensa. Se ei huoleta, vaikka oman maan joukkue heitettäisiin ulos koko turnauksesta. Toinen Vladimir tiedotuskoneistoineen osaa Venäjällä kyllä kääntää nujakoinnin muiden syyksi.

Temput on opittu pesunkestäviltä briteiltä, joiden omilta stadioneilta huliganismi on lähes kitketty. Brittihäiriköiden vahtiminen on kuitenkin vaikeampaa Euroopassa, jossa heitä ei tunneta samalla tavalla.

Vladimirin haastattelu maalaa synkän kuvan huliganismista, joka on pesiytynyt jalkapallokatsomoihin. Huligaanien toiminnan perusteet ovat suuri kysymysmerkki, jota järjestäytynyt jalkapallomaailma ei voi ymmärtää.

Torstain peli Englanti – Wales on seuraava testi siitä, miten ranskalainen esivalta kykenee estämään ääriryhmien nujakoinnin. Walesin jalkapalloliitto on jo varoittanut liputtomia kannattajiaan matkustamasta Ranskaan ja Lensin kaupunkiin, sillä huliganismi vaanii brittien vastustajien kannattajia jo kaduilla.

Jos terroristit eivät pysty pilaamaan EM-turnausta, huligaaneilla on siihen kaikki mahdollisuudet.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja