Kaikissa vaaleissa annetaan vaalilupauksia. Menestystä äänestyksissä haetaan niillä argumenteilla, joilla sitä uskotaan saatavan. Eikä hyvää lupausta aina marinoida totuudella, ei edes totuuden siemenillä.

Britannian kansanäänestys EU-erosta yllätti kaikki, jopa eron kannattajat. Monet kritisoivat EU:ta ja antoivat protestiäänensä, mutta likikään kaikki eivät oikeasti halunneet eroa.

EU-eron vankkureita suureen ääneen vetäneen entisen Lontoon pormestarin Boris Johnsonin yllätys oli äänestyksen jälkeen suuri: hänen vetämänsä Ei EU:lle -linja voitti, mutta edes Johnson ei ollut miettinyt, mihin äänestyspäätös johtaa. Johnson lupasi ennen äänestystä Britannian palaavan takaisin maailmanmahdiksi, kun EU:n kahleet jäisivät taakse. Populismi puri paremmin, kuin edes Johnson toivoi, sillä hänen tavoitteensa oli vain tasoittaa omaa tietään konservatiivien johtajaksi ja pääministeri Cameronin paikalle.

Ensimmäisenä Britannian kansan jakaneeseen päätökseen reagoi talouselämä. Punnan arvosta suhteessa dollariin lähti oitis 8,2 %, ja pörsseissä mentiin alamäkeä aika haipakkaa. Samaa alamäkeä meni maan luottoluokitus.

Suomessa pörssikurssit putosivat maanantaina lähes 8 % eli alas tultiin saman verran, kuin Euroopan pörsseissäkin. Vahvimmin Suomessa reagoivat perusteollisuuden osakekurssit. Outokumpu ja Metsä Board putosivat lähes 15 %, UPM ja Stora Enso hieman maltillisemmin.

Britannian lähtö tekee EU:n perheeseen suuren loven, mutta vaaravyöhykkeessä on koko sirpaleinen Iso-Britannia, kun Skotlannin ja Pohjois-Irlannin itsenäisyyshankkeet on nyt puhallettu uuteen vauhtiin.

Englantia kohtasi maanantaina toinenkin järkytys, kun minivaltio Islannin jalkapalloilijat pudottivat brittien suurimman ja kauneimman EM-turnauksesta.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja