Pelle Miljoona patsas paljastettiin juhlavasti kesäkuussa 2014 Haminan Rampsinkarin kärjessä.

Taitelija Heimo Suntio sanoo, että tulee aina erittäin huonolle tuulelle tapausta miettiessään.

– Aioin muutaman kerran kirjoittaa aiheesta julkisuuteen mielipiteeni, mutta kiihdyin senverran lujasti, ­etten pystynyt kirjaamaan ajatuksiani, paljastaa Haminassa vieraillut Suntio.

Pelle Miljoonan patsas on sukupolvemme muistomerkki, ihmisen kokoinen. Itsekin juuriltaan haminalainen Suntio sanoo, että patsaan turmeleminen on erityisen murheellista haminalaisia kohtaan, sillä Pelle Miljoona edustaa komeasti haminalaisuutta missä maailmalla kulkeekin.

– Pelle antoi minulle aikanaan valtuudet luoda teos omien halujeni mukaan. Kun siitä tuli näköispatsas, Pelle oli aidosti hämmästynyt mutta samalla tyytyväinen.

– Pelle itse valitsi patsaan paikan. Yksinäinen rumpali soittaa merelle, seilorille meri on hänen moottoritiensä! Patsaan sijoituspaikka on osa koko juttua, sanoo Suntio vastauksena heille, jotka ovat toivoneet patsaan tuomista ydinkaupunkiin suurempien joukkojen ihasteltavaksi.

Suntio arvioi, että Pellen patsaan käsi on katkaistu akkutoimisella kulmahiomakoneella. Uuden räpylän tekemiseen menee aikaa. Vastaavia aihioita ei ole myynnissä edes Clas Ohlssonilla.

– Joka tapauksessa vastaavaan tekemiseen menee aikaa viikkoja. Polyuretaani-muotin tekemisestä juttu lähtee. Kun räpylä on valmis, se on hitsattava paikalla kiinni. Pelle on niin tiukasti sijoillaan, ettei sitä voi irrottaa ja kantaa muualle.

– Viimeistely tapahtuu jyrsimillä ja patinointi päälle, kuvailee taiteilija ottamaansa korjausurakkaa.

Taiteilija Suntio ja Pelle Miljoona ovat ystäviä jo kaukaa Haminan vuosilta. Pellen patsaan Suntio teki ystävyyden osoituksena, minibudjetilla.

– Patsaan valutyön teki legendaarinen Jarmo Saarekas, työ oli ihan viimeisiä ennen hänen kuolemaansa.

Heimo Suntiolla on yksi toivomus patsaan käden katkaisseille:

– Sillä räpylällä teille ei ole mitään käyttöä, siitä ette kunniapisteitä saa. Räpylän voitte palauttaa vaikkapa Patu Pataselle Tervasaarelle, vinkkaa Suntio toiveenaan.

  • Slider image
  • Slider image

Taiteilija Suntio piirteli kädentyngän muodot ja mitat paperille rakentaakseen Pellelle uuden käden.

Taiteilijan visiitillä Pelle sai myös kunnollisen kasvojenpesun.

  • Slider image
  • Slider image