Olen tainnut kirjoittaa kolumnissani tästä aiheesta joskus ennenkin, mutta viime viikonlopun jälkeen en voi olla kirjoittamatta uudestaan. Avomieheni järjesti minulle yllätysohjelmaa viikonlopuksi ja vei minut kanssaan melomaan Väliväylän reittiä Luumäen Ala-Kivijärveltä kohti Kouvolaa. Vaikka vastatuuli oli suurimman osan matkasta melkoinen ja välillä vettä satoi kaatamalla, oli viikonloppu kaikesta huolimatta ikimuistoinen.

Vuokrasimme kahden istuttavan kajakin ja lähdimme matkaan lauantaina aamupäivällä Taavetin uimarannalta. Melontamaisemat vaihtelivat aukeista järvenselistä upeisiin jokimaisemiin. Parasta reitillä olivat Kannuskosken jälkeen koittavat pienet kosket, joita laskiessa reitille tuli myös vauhtia ja pientä jännitystä. Söimme ja nautimme muutaman virvokkeen Kannuskosken kylällä sijaitsevassa pienessä baarissa, Väliväylän Etapissa, joka on saanut nimensä tämän suositun melontareitin mukaan.

Yövyimme Tuhannen Tarinan Talossa, Kannuskoskella sijaitsevalla maatilamatkailutilalla, idyllisessä ja maalaisromanttisessa aittamajoituksessa. Palvelu oli erinomaista ja puitteet todella hyvät. Eläinrakkaana innostuin myös pihassa asustavista kaneista, ankoista, possusta, lampaista ja muista eläimistä. Rankan päivän päätteeksi meitä odotti lämmin sauna ja seuraavan aamun aamiainen oli maukas!

Koko viikonlopun ajan tuntui siltä, kuin olisimme olleet ulkomailla, tai vähintäänkin jossain toisella puolella Suomea. Kaikki oli niin kaunista, idyllistä ja rentoa. Niin aitoa maalaismenoa! Ja todellisuudessa olimme vain muutaman kymmenen kilometrin päässä kotoa. Kaiken lisäksi kahden päivän reissu tuntui paljon pidemmältä, sillä matkoihin meni niin vähän aikaa ja itse tekemiseen ja kokemiseen jäi enemmän.

Kotimaa on mielestäni suomalaisten pahasti aliarvioima matkakohde – moni suuntaa vuosi toisensa jälkeen kaukomaille, vaikka monet kotimaan matkailun parhaista nähtävyyksistä ja elämyksistä olisivat vielä kokematta. Väliväylällä vietetty viikonloppu muistutti minua taas kerran siitä, että nähtävää ja koettavaa löytyy myös ihan läheltä kotoa. En olisi koskaan uskonut, että niin lähellä, Kouvolan ja Lappeenrannan välimaastossa voisi olla niin kauniita maisemia ja niin paljon koettavaa!

Aina ei siis tarvitse arjesta irtautuakseen lähteä kauas kotoa lomareissulle. Monesti oman maakunnan matkailukohteisiin tutustuminen saattaa olla jopa paljon antoisampaa, kuin viikon rantaloma ja turistikohteen nähtävyyksiin tutustuminen pintapuolisesti. Niin me ainakin viime viikonloppuna koimme. Kaiken lisäksi matkakuluissa saattaa säästää pitkän pennin.

Lisäksi Suomen koskematon luonto harvinaisine luonnonrikkauksineen tarjoaa kotimaan matkailijoille unohtumattomia elämyksiä ja ainutlaatuista tunnelmaa. Voi tehdä aikamatkan historiaan, yhdistää liikunnan, upeat luontokohteet, shoppailun ja hyvän ruuan. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Loma Suomessa on ihanteellinen valinta niille, jotka etsivät jotain uutta - läheltä.

Emilia Ristola

Kirjoittaja on 25-vuotias Virolahdella syntynyt matkailun restonomi