Matti Ämmälä uskoo, että karvapohjasuksi moninkertaistaa perinteisen hiihtotavan harrastajien määrän, kun suksen pitovoitelun voi unohtaa kokonaan.

Pito-ongelmat poistuvat hiihtoladuilta, kun karvapohjasuksi yleistyy. Näin uskoo kymmenisen vuotta suurkilpailujen voiteluryhmissä työskennellyt haminalainen Matti Ämmälä.

– Karvapohjasuksen tekninen kehitys on mennyt vauhdilla eteenpäin ihan parina viime vuotena. Karkeasti yleistäen voi sanoa, että suksi toimii jääkeliä lukuunottamatta kaikilla keleillä, sanoo Ämmälä.

Itävaltalainen Atomic toi karvapohjasuksen markkinoille viitisen vuotta sitten, mutta suksityypin suosio ei lähtenyt vetämään, vaikka esimerkiksi Liberecin MM-kisoissa 2009 koko 15 km:n perinteisen kisan mitalikolmikko hiihti Zero -pitopohjasuksella, joka on karvasuksen esi-isä.

– Vaikka karvapohjalla sukseen saadaankin seinäpito, huipputasolla suksen muut ominaisuudet tuovat hiihtäjien suorituksiin selkeitä eroja. Suksen jäykkyys ja pohjan hionta ovat taidetta, joka on huoltoporukassa hallittava.

Ämmälä tuntee parhaiten suomalaisen Peltosen suksitehtaan tuotannon ja sukset. Ämmälällä on omassa suksiverstaassaan kuusi Peltosen suksiparia, joita halukkaat voivat myös kokeilla.

– Olen kokeillut noin 700 km:n verran uutta karvapohjaista Peltosta ja suksi on kyllä yllättänyt ominaisuuksillaan. Skinpro -mallissa karvapohjalle taataan 1 500 km:n kulutus, eikä mohairvillaa olevan karvaosuuden vaihtaminenkaan maksa kuin nelisenkymppiä.

– Kennorunkoinen suksi soveltuu kuntoilijoille ja aikuishiihtäjille, hitaampaan vauhtiin tyytyville sopivin malli on ilmakanavarunkoinen suksi, jonka jäykkyys ei tue vauhdikkaampaa menoa.

Kun karvapohjasuksen pitoaluetta ei voi siirtää, painopistettä voi hiihtäjän ominaisuuksien mukaan säätää sidettä siirtämällä.

Matti Ämmälä uskoo, että ensi talvi moninkertaistaa monen hiihtäjän nautinnot, kunhan alla ovat karvapohjaiset sukset.

– Kuntoilijalle karvapohja on hieno juttu. Karvapohja tasoittaa välieroja valtavasti myös lasten ja nuorten kisoissa, sillä esimerkiksi koulujen kilpailuissa välineen merkitys on perinteisellä 3 kilometrin matkalla ollut hyvinkin 3 – 5 minuuttia.

Talvi tuo suksikauppaan myös lasten suksimallit karvapohjilla.

– Suksen valinnassa kannattaa turvata asiantuntijain apuun. Oikein mitoitettu karvapohjasuksi on tulevan hiihtokauden voittajasuksi, sanoo Matti Ämmälä.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Kilpasuksen pohjan luisto-osaan hiontaan ja kuviointiin tarvitaan erikoisvälineitä.

Kulunut karvaosa voidaan vaihtaa uuteen, kustannus noin neljäkymppiä.

Ämmälän hyllyssä riittää karvapohjasuksia kokeiltavaksi saakka, kunhan talvi tulee.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image