Haminan Teinisirkuksen oman kaartiin kuuluva Viivi Huovila näyttää vieraille, miten simppeliä on keikkua pallon päällä. Lähituntumassa tarkkailee Teinisirkuksen toiminnanohjaaja Katri Kotasaari.

– Opetimme kursilla sirkustaiteen perustaitoja, sekä myös sitä, miten osallistujat voivat hyödyntää hauskaa ja monipuolista sirkustoimintaa kotimaisemissaan omassa työssään nuorten ja erilaisten muiden kohderyhmien kanssa, selvitti Haminan Teinisirkuksen toiminnanohjaaja Katri Kotasaari.

– Ei näistä viikossa sirkustaiteen ammattilaisia tule, vaan annamme heille avaimet työkaluun ja toimintatapaan, joka auttaa parantamaan itsetuntoa, kartuttamaan sosiaalista pääomaa ja ohjaa nuoria kohti positiivisia elämäntapoja.

Kurssi on mahdollistettu CIMO:n ERASMUS+ -ohjelman apurahalla, jolla maksetaan kurssilaisten matkat, majoitus ja ylläpito. Teinisirkuksen väen palkkoihin raha ei riittänyt, van se työ tehdään palkatta.

– Joka tapauksessa kurssi tuo tärkeää kansainvälistä näkyvyyttä sekä Suomelle että Haminan Teinisirkukselle, joka on Suomen vanhin nuorisosirkus. Sirkustaidetta opetetaan Haminassa kouluikäisille ja sitä vanhemmille lapsille ja nuorille. Tenavasirkusta käyvät pienemmät harrastajat 2-vuotiaista ylöspäin. Teinisirkuksen toiminta rahoitetaan avustuksilla, esiintymisillä ja erilaisilla yhteistyösopimuksilla sekä Kino Haminan kanttiinin ylläpidolla.

Katri Kotasaari kertoo vieraitten viihtyneen mainiosti Haminassa.

– Innostus sirkuksen perustaitojen oppimiseen on kova. Lähtötasot olivat vierailla tietenkin erilaiset, esimerkiksi liikuntaa harrastaneilta perustemput lähtivät sujumaan oitis.

– Vieraitten tulopäivänä järjestimme heille majoitusjuttujen jälkeen tulishown, jota väki seurasi ällistyneenä ja hämmentyneenä, kertoi Kotasaari.

Sirkusvieraat majoittuivat hotelli Jailhousessa Meltissä. Ruokapuoli hoitui Haminan koulukeittiön kautta. Yhteistyökumppanina oli Keskuskoulu ja osa harjoituksista vietiin Haminan liikuntahalliin.

– Elämys matka oli kiistatta jokaiselle. Sauna taisi olla aivan jokaiselle uusi kokemus. Ensin emmittiin, ei oikein uskallettu lähteä saunaan lainkaan. Lopulta sauna vei mennessään ja kun kello meni reippaasti yli puolen yön, minä valvojana ilmoitin lähteväni nukkumaan!

  • Slider image
  • Slider image

Tasapainoilu ei ollut ihan simppeli juttu, sen saivat vieraat huomata. Omia rajojaan kokeilevat tässä portugalilaiset Pedro ja Gisela.

Sirkuspedagogiikkakurssin opettajina toimivat Denis Crovella ja Anja Mikic Sloveniasta. Apua antoivat Haminan Teinisirkuksen omat ohjaajat.

  • Slider image
  • Slider image