Ulla-Maija Paanasen Mere ei säästellyt mitään ja piti koko ajan karhun huomion itsessään.

Koirien reaktioita Pyhällössä arvioinut kokenut koirien testaaja Asko Sorvo sanoi, että koira ei olisi tullut takaisin, jos se olisi ollut vapaa. Sorvo kuitenkin kehui, ettei reaktio ollut lainkaan huono. Päinvastoin.

– Koira, joka ajaa kiinni suteen tai karhuun, on aina entinen koira. Yhtä kohtalokasta on se, että koira lamaantuu täysin, sanoi Sorvo.

– Pakenemalla koira pysyy hengissä, ei koira tapata itseään sen takia, että ihminen pelastuisi. Sellaisia sankarikoiria on vain elokuvissa.

Australian paimenkoira Mere piti koko ajan huomion itsessään ja tosi tilanteessa olisi antanut isännälleen aikaa poistua paikalta.

– Se ei kuitenkaan olisi jäänyt tapattamaan itseään, mutta ei antanut periksikään. Koira ei säästellyt mitään. Rankka suoritus. Tämän tyyppisiä reaktioita on hieno nähdä. Tulee hyvä mieli, Asko Sorvo kehui haminalaisen Ulla-Maija Paanasen 7-vuotiasta Mereä.

Satu Poluksen järjestämissä koirien petotesteissä Turkian lavan parkkipaikalla oli kaikkiaan parikymmentä koiraa. Satu Polus sanoi, että vähän enemmänkin koiria olisi saanut olla.

Testissä oli käytössä täytetyn, kauko-ohjattavan karhun lisäksi ilves ja susi. Ensi elokuussa, jolloin Satu Polus on lupautunut järjestämään seuraavan petotestin, mukana on myös villisika.

Testi käynnistyy siitä, että koira pääsee haistamaan petoeläimen jätöksiä, joita koira lähtee seuraamaan. Vasta sen jälkeen peto tulee esiin ja ”näytös” alkaa.

Jo 1980-luvulta saakka laumanvartijakoirista kokemusta kerännyt ja tuhansia koiria ja yli 800 erirotuista koiraa testannut orimattilalainen Asko Sorvo korosti, että koira ei kykene loogiseen ajatteluun.

– Kun testissä käytetään aitoja ulosteita ja karvoja, sillä ei ole merkitystä, liikkuuko peto omin jaloin vai pyörillä. Haju kertoo koiralle, että kyseessä on vaara ja perimä vaikuttaa siihen, miten koira reagoi.

Testin ajaksi koira kytkettiin niin sanottuun jälkiliinaan ja testi tehdään täysin koiran ehdoilla. Testin jälkeen Sorvo myös kertoi testattavan koiran reaktioista ja testistä sai arvostelulomakkeen.

– Tulosten perusteella koiranomistajat oppivat tulkitsemaan koiran käytöstä ja havaitsemaan paremmin mahdollisen vaaran, tuumi Sorvo.

  • Slider image

Hilla-Helinä Hännistä, Anniina Ahti-Hännistä ja Joni Hännistä vain nauratti, vaikka Mosku käyttäytyikin aivan eri lailla kuin he olivat odottaneet.

  • Slider image