Haminan Vesijohtoliike Penttilän omistajakaartin Penttilät vasemmalta Tuomo, Simo, Janne, Matti ja Kimmo.

Yrityksen perusti Reino Penttilä vuonna 1946 Tervasaaren teollisuusalueelle. Vuonna 1971 toiminnot siirtyivät ajanmukaisiin tiloihin Teollisuuskadulle.

Tällä hetkellä Penttilässä käytännön toimintoja pyörittää jo kolmas sukupolvi: Reinon pojista Tuomo toimii enää yrityksen hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtaja Kimmo Penttiläkin haikailee jo eläkevuosista. Myös seuraava sukupolvi on aloittamassa työuraansa.

– Olemme myös siirtäneet yrityksen omistusta pojillemme. Omistan Kimmon kanssa yhteensä enää neljänneksen, kun yrityksessä työskentelevät poikani Simo ja Janne sekä Kimmon poika Matti, omistavat kukin neljänneksen, valottaa Tuomo Penttilä.

– Meillä ei johtajia perinteisessä mielessä ole, vaan kaikki tarttuvat työhön samalla tavalla. Poikiamme emme ole pyytäneet yritykseen työhön, ihan itse ovat tänne hakeutuneet, sanoo Kimmo Penttilä.

Vesijohtoliike Penttilä työllistää tällä hetkellä 30 henkilöä. Yrityksen työkohteet ovat löytyneet Espoosta itäänpäin Lahti – Lappeenranta linjan eteläpuolelta.

– Pyrimme työllistämään ensisijaisesti Haminan alueen väkeä. Saamme kehityskelpoisia nuoria ammattikouluista, sanoo Simo Penttilä.

Rakennusalan suhdanteiden vaihtelu koskettaa Penttilääkin. Ennustettavuus on entistä vaikeampaa, mutta juuri tällä hetkellä Penttilällä laskennassa on jälleen nippu useita urakkakohteita.

– Noususuhdanne näkyy kaikessa, nyt myös täällä Kymenlaaksossa, sanoo Simo Penttilä.

Tuomo Penttilä uskoo, että toiminnan laaja-alaisuus on ollut yrityksen valtti:

– Perinteisen rakentamisen ohella olemme urakoineet teollisuuden ja satamatekniikan puolella ja nyt myös sammutusjärjestelmien ja kylmälaiteasennusten parissa.