Rujoksi palaneen voimalan konehuoneen alle on viritetty verkko putoavien esineiden esteeksi.

– Olemme aloittaneet voimalan alustavat purkutyöt. Koneyksikön alapuolelle on viritetty suojaverkko, vaarana on muiden siipien putoaminen, sanoo Haminan Energian verkostoliiketoiminnan johtaja Kalevi Mattila.

Tuhoutuneen voimalan ympärille luotua 200 metrin suoja-aluetta vartioidaan edelleen. Sunnuntaina vartiointi petti, kun ulkoilemassa ollut perhe rantautui voimalan juurelle meren jäältä käsin. Voimalan juurelta löytyikin oivallisia laskettupaikkoja.

– Myös jäälle on viritetty lippusiimoja kertomaan vaaroista. Kaikki eivät taida ottaa varoituksia tosissaan. Jos vartijan kiellot ei tehoa, paikalle on kutsuttava virkavalta.

Tuhoutuneen voimalan varsinainen purkaminen ajoittuu maalis – huhtikuulle.

– Aikataulun on sanellut se, että saimme tuolle ajalle varattua soveltuvan nosturikaluston, kertoo Mattila.

– Tuhoutuneen voimalayksikön purkamisessa on erityisongelmansa verrattuna uuden rakentamiseen. Voimalan konehuoneen sisältävä osa naselli painaa jo 125 tonnia. Napa, johon siivet kiinnittyvät, painaa 30 tonnia ja siivet 15 tonnia kukin.

Kun naselli siipineen ja napoineen on purettu, samoilla nosturikalustoilla puretaan myös 50-metrinen osa varsinaista tornia. Betonitornin purkamisessa ei aiota hoppuilla.

Tuulivoimalan tuhonneen tulipalon syy on vielä tutkinnassa. Kalevi Mattila uskoo, että vasta voimalan nasellin saaminen maan pinnalle avaa syitä tarkemmin.

– Tulipalo oli osa tapahtumaketjua, joka ei täysin ole selvinnyt. Muut kolme Winwindin toimittamaa voimalaa ovat pysähdyksissä niin kauan, kuin tutkimukset Paksuniemen voimalan tuhonneesta tulipalosta ovat kesken, sanoo Mattila.