Haminan 100-vuotiaalla partiotoiminnalla on juhlavuosi. Kuvassa lippukuntien liput ja edustajat vas. Sari Mason Rantailleistä, Mika Ramu Päivänpojista sekä Sami Lahtela Nuotio-Vehkoista.

Toiminta jatkuu edelleen väkevänä kolmen lippukunnan voimin. Partiolaisten määrä on noin 200.

Alkuvuodet olivat muutosten aikaa ja jo vuonna 1918 Haminassa toimi kaksi partiolippukuntaa, Laaksonpojat ja Toimenpojat.

– 1921 Haminassa toimineet kaksi lippukuntaa yhdistyivät ja perustettiin Haminan Päivänpojat, joka aloitti meripartiotoiminnan vuonna 1949, kertoo Mika Ramu Päivänpojista.

1928 perustettiin Haminaan tyttölippukunta Haminan Rantarillit ja 1982 silloiselle Vehkalahdelle partiolippukunta Nuotio-Vehkat.

– Kaikki nämä lippukunnat ovat ns. sekalippukuntia, eli niissä kaikissa on sekä poikia että tyttöjä.

Kaikki lippukunnat toimivat aktiivisesti Haminassa toteuttaen partio-ohjelmaa. Lisäksi lippukuntien johtohenkilöt kokoontuvat säännöllisesti suunnittelemaan vuosittaiset, kaikkien lippukuntien yhteiset partiotapahtumat, kuten talvileirin, lokari -partiotaitokilpailut ja Valojen yön sekä itsenäisyyspäivän soihtukulkueen.

Haminassa partiolaisten on hyvä olla, sillä Haminan kaupungin tukeen on aina voitu turvautua.

– Kaupunki antaa meille hyvät resurssit. Esimerkiksi käytössämme olevat suuret telttamme ovat kaupungin omistamia, sanoo Ramu.

Rantarilleillä ja Päivänpojilla on tukikohtansa Tarmolassa, joka on rakennettu uudelleen kesän 2013 tulipalon jälkeen. Nuotio-Vehkoilla on oma kolonsa Summassa.

Partiolaiset toimivat lippukunnissaan keskimäärin kolme vuotta. On poikkeuksiakin, joillakin ura partiolaisena jatkuu vuosikymmeniä.

Haminan partiolippukunnat juhlivat 100-vuotista partiotoimintaa Haminassa läpi vuoden järjestettävissä teemavuoden tapahtumissa. Kevätmarkkinoilla Haminan torilla 23.4. on lippukuntien yhteinen infoteltta. Jokaisella lippukunnalla  on lisäksi omat toimintapisteensä Kesäpuistossa.

– Torin infoteltastamme saa markkinoilla arvontalipukkeen. Käymällä tutustumassa Kesäpuiston toimintapisteisiimme voi osallistua palkinnon arvontaan, viestittää Mika Ramu.

Partiolippukunnat ovat juhlavuotensa kunniaksi tänä vuonna mukana Elomarkkinakulkueessa ja Valojen yössä, jolloin pystytetään perinteinen partioleiri Ankkalammen maisemiin.

Itsenäisyyspäivän soihtukulkueen aika on 6.12. ja mukaan on kutsuttu kaikki Haminan nuorisoyhdistykset.