Taiteilija Inari Porkka esittelee yhteisötaideteoksen pohjaksi luomaansa arkkia Haminan asemakaavasta. Pohja-arkkia on saatavilla toistaiseksi ainakin Inari Porkalta.

Kuvataiteilija Inari Porkka aloittaa heinäkuussa Haminan kaupungin kuntataiteilijana. Porkka työskentelee neljän kuukauden ajan kaikkien halukkaiden kaupunkilaisten ja vieraiden kanssa yhteisötaideteoksen tekemisessä.

Hän haluaa kutsua haminalaiset tekemään taidetta kaupungin ainutlaatuisen asemakaavan pohjalle!

– Kutsu yhdessätekemiseen koskee kaikkia, yksilöitä ja yhteisöjä, ammattilaisia, harrastajia ja niitä, jotka eivät ole koskaan taiteentekemistä kokeilleet, sanoo Porkka.

Projektin taidemuotona on aikuisten värityskirjojen inspiroima Haminan keskustan kartta, jonka kautta osallistujien ajatukset ja tunteet kaupunkia kohtaan tehdään näkyviksi. Taiteilijan laatimaa asemakaavan pohjaa on tarjolla kaikille halukkaille.

– Värikynät käteen ja visioimaan pohja-arkille omia juttuja! Pohjakarttaa voi kaunistaa omilla ideoilla kukin haluamallaan tavalla.

Porkan toiveena on, etteivät ihmiset ajattelisi taiteen olevan mahdottoman vaikeaa tai kallista. Hän muistuttaa, että tärkeintä on tekeminen – yhdessä tai itsekseen – ei niinkään lopputulos.

– Tähän juttuun voi olla rajaton määrä erilaisia lähestymistapoja. Joku voi värittää esimerkiksi vain itse tuntemansa talot.

Neljä kuukautta kestävä kuntataiteilijan pesti huipentuu kertyneistä taideteoksista koottavaan näyttelyyn, joka avata1001an Haminan Kirjastogalleriassa 11. lokakuuta, näyttely on avoinna 3. marraskuuta saakka.

– Toivottavasti tulossa on todella työntäyteinen neljän kuukauden rupeama. Toivon myös todella, että haminalaiset lähtevät innolla mukaan jalostaman omia ideoitaan, sanoo taiteilija Inari Porkka.

Projekti nivoutuu luontevasti Suomi 100 -juhlavuoden teemoihin yhdessä tekemisestä, kuin myös Haminan kohtaamisten kaupunki  -teemaan.

Porkka on Haminan neljäs kuntataiteilija. Taiteilija kertoo mielellään lisää yhteisötaideteoksesta (iporkka(at)hotmail.com).