Haminan Karjalaisten kantelekerho taidokkaassa esityksessään. Vasemmalla ohjaaja Satu Kirppu vierellään nuoret lahjakkuudet Emma, 7, ja Leevi Suutarinen, 10.

 

– Suuri ponnistus tämä juhla on ollut kyläläisiltä. Musiikkiesityksiin olemme panostaneet paljon ja on niitä harjoiteltukin kuukausikaupalla, sanoi Pyhällön Kylät ry:n puheenjohtaja Katriina Liikkanen.

– Dramatiikkaa lauantain juhlaan toi edellisyönä aivan juhlapaikan kupeella tuulen kaatama vanha puu. Kylän miehet saivat paikan kuitenkin raivattua juhlakuntoon.

Pyhältö tarttui Suomi 100 vuotta -teemaan ensimmäisenä haminalaiskylänä. Siitä kyläläisille tuli kiitosta juhlapuheen pitäneeltä Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtajalta Elina Inkeroiselta.

Inkeroinen toi vahvasti esiin Suomi 100 vuotta -teeman yhteydessä esiinnostetun Haminan Lippumaailman ja Suomen suurlipun, jotka ovat keskeinen osa myös kansallisen Suomen 100 vuotta -tapahtuman juhlintaa.

– Vielä vuosi sitten olisin minäkin saattanut pitää hulluna tai mahdottomana ajatuksena sitä, että meidän Haminastamme voisi kehkeytyä kansainvälinen lippu- ja liputuskulttuurin keskus sekä maailman suurimman siniristilipun päänäyttämö. Rohkeisiin ideoihin täytyy kuitenkin uskaltaa tarttua, sillä vain silloin taivas on rajana – tässä tapauksessa ihan kirjaimellisestikin! sanoi Inkeroinen.

Hamina on päättänyt huomioida Suomen tasavallan ja sen lipun 100-vuotisjuhlat perustamalla kaupunkiin Haminan Lippumaailman, joka on liputukseen ja lippuhistoriaan keskittyvä laaja puisto- ja näyttelykokonaisuus. Lippumaailmaa kehitetään asteittain ja sen tavoitteena on kaupungin elinvoiman lisääminen sekä toimia myös pedagogisena ja matkailullisena kohteena.

– Lippumaailman tarkoitus on saada Suomen lipusta koko kansakunnan yhteinen ylpeyden ja ilon aihe. Samalla tietysti saatamme Haminan maailmankartalle lippukaupunkina!

– Suomen suurlippua juhlitaan virallisesti siniristilipun täyttäessä sata vuotta ensi toukokuussa, jolloin Haminassa vedetään salkoon maailman suurin Suomen lippu. Se on ulkovaltojen lahja satavuotiaalle Suomelle ja koko Suomen kansalle. Suurlippuun liittyen on nyt kesäkuussa avattu myös joukkorahoituskampanja, joka mahdollistaa meidän kaikkien osallistumisen yhteiseen projektiin, viestitti Inkeroinen juhlaväelle.

Juhannusaattona käynnistyneet Pyhällön perinteiset kesätorit jatkuvat koko heinäkuun ajan lauantaisin. Kesän viimeinen toritapahtuma lauantaina 29.7. huipentuu vanhojen koneiden ja kulkuneuvojen näyttelyyn. Juhlan musiikeista vastaa Tuuba ja Tori orkesteri.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Peruna- ja juureskauppa kävi Pyhällössäkin, vakuutti sivattilainen Esa Forsell, jolla tässä asiakkaina Auli Pihala (vas.), Tuula Mouhu ja Anna-Liisa Kytömäki.

Yli puoli vuotta Pyhällössä kesäpaikassaan vuosittain viihtyvä helsinkiläinen Taisto Siivonen kävi henkilökohtaisesti kiittämässä Elina Inkeroista juhlapuheesta. Kuvassa oikealla myös Maarit Harju.

Anne Nisula esitteli taidokasta kaulakoruaan: – Sopii minulle kun olen itsekin valokuvaaja, sanoi Anne, jonka tekstittämä valokuvanäyttely on avoinna Pyhällön koulussa vielä heinäkuun kesätorien ajan siirtyäkseen senjälkeen elokuussa Haminan kirjastogalleriaan.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image