Tavatessaan Ollin pelin jälkeen Santeri lahjoitti Ollille syöksyhanskansa sekä pelipallon.

Puolitoista viikkoa sitten HP–Muhos -pelissä Santerilla oli katsomossa vieraana Olli Autio perheineen. Autismikirjolaiset tuppaavat linnoittautumaan tutun turvallisiin ympyröihin neljän seinän sisälle, mutta Olli on rohkaistunut katsomaan aidan toisellekin puolelle.

Olliin Santeri tutustui jo opiskelujaksollaan, kun hän osallistui Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Valtti-ohjelman pilottihankkeeseen. Hankkeessa testattiin mallia, jossa henkilökohtainen vammaisliikunnan ohjaaja eli Valtti toimii erityistä tukea tarvitsevalle lapselle tai nuorelle kaverina ja tukena liikuntaharrastusten pariin.

– Kun minulle tarjottiin Valtin roolia ja mahdollisuutta auttaa nuorta kaveria monipuolisemman liikunnan pariin, tartuin heti tilaisuuteen, kertoo Santeri.

Ollille Santeri esitteli erilaisia liikuntamuotoja juoksusta kuntosaliin, keilailuun ja uintiin. Juoksuharjoituksissa apuun tuli myös vuosikymmeniä valmennustyössä mukanaollut Matti Hämäläinen.

– Matilta sain aikanaan itsekin aivan ratkaisevat vinkit juoksutekniikkaani. Hienot opit Matti tarjosi Ollillekin, joka myös omaksui oitis perusasiat.

Valtti-ohjaajat ovat liikunnan-, kasvatuksen-, kuntoutuksen tai sosiaalialan opiskelijoita sekä vapaaehtoisia. Valtti toimii ohjattavansa liikuntakaverina, tukihenkilönä, kannustajana ja neuvonantajana

– Kaikessa liikunnassa monipuolisuus on tärkeää, sitä kannattaa tukea aina. Jos on intoa erikoistua joihinkin juttuihin, monipuolinen tausta antaa erikoitumisellekin parhaat edellytykset, perustelee Santeri.

VAU:n Valtti-ohjelmassa pyritään lisäämään tasavertaisuutta liikunnan harrastamiseen, tietoisuutta erilaisista mahdollisuuksista sekä kohtaamisia liikuntaharrastusten parisa. Vinkki menee Valtin kautta myös kuntien liikuntatoimelle ja urheiluseuroille, jotta erilaiset liikkujat otettaisiin paremmin huomioon.

Valtti-pilottijaksosta saadut hyvät kokemukset ovat tuoneet pilotille jatkoa, Suomen toteutustapa kiinnostaa nyt jo kansainvälisesti.

Olli viihtyi pesiskatsomossa loistavasti. Aivan erityisesti hän seurasi tietenkin oman Valtti-valmentajansa pelaamista:

– Santeri on sairaan nopea, totesi Olli vaikuttuneena.

Santeri Löppösellä kuten koko HP:n pesisjoukkueella ovat edessä kauden tärkeimmät pelit.

– Meillä ovat portit auki ensi kesän superpesikseen, mikäli pelimme pysyy samanlaisessa kuosissa, mitä se on viime peleissä ollut, sanoo Santeri.