Jarno Koivula virittelemässä DJI Phantom 4 Prota starttikuntoon.

 

– Ilmakuvat kiinnostavat monia. Oman kodin pihapiirikin näyttäytyy aivan uudessa valossa yläilmoista kuvattuna, sanoo Koivula.

Koivula myy palveluaan yksityishenkilöiden lisäksi yrityksille.

– Kiinteistövälittäjät ovat huomanneet, että mitä arvokkaampi myyntikohde on, sitä houkuttelevammat kuvat kohteesta saa kopterin avulla.

Ilmakuvaukseen tarkoitetuille pikkukoptereille on asetuksella on rajattu alueet, joissa lentäminen ja kuvaaminen on kielletty. Kieltoalueita ovat esimerkiksi sotilaskohteet. Trafin sivutkin jakavat tietoa.

– Ammatikseen koptereita lennättävät joutuvat ilmoittamaan Trafille lentosuunnitelmansa. Esimerkiksi ihmisjoukon päällä kopterin lennättäminen on aina kielletty.

Kuvauskopterin lentoaika täysillä akuilla on noin 30 minuuttia. Kopterilla pääsee  vaikka 500 metrin korkeuteen, mutta Trafi rajaa ilman erikoislupaa 150 metriä maksimikorkeudeksi.

– Trafi myös näkee, milloin laitteeni on ilmassa ja missä lennellään. Määräyksien mukaan kopteriin täytyy olla koko ajan näköyhteys.

Pienestä koostaan huolimatta DJI Phantom 4 Pro on vakaa laite. Kamera mahdollistaa 20 megapikselin stillkuvat sekä 4K-videot jopa 60 fps kuvausnopeudella. Neljän roottorin suuri pyörintänopeus takaa lennosta värinättömän jopa 10 m/s tuulessa ja tunnistusanturit takaavat, että lentävä laite ei törmää vieraisiin esineisiin.

– Jos akun virta on loppumassa, laite palaa kiltisti lähtöpaikalleen.

  • Slider image
  • Slider image

Haminan uusi skeittipuisto näyttää ilmastakatsottuna tällaiselta. (Kuva: Jarno Koivula)

Maisema Tervasaaresta länteen avautuu tällaisena. (Kuva: Jarno Koivula)

  • Slider image
  • Slider image