Tuhoutunut Villa Gregorius oli Finnlamellin Timberkoti -mallistoa.

Pelastuskeskus sai hälytyksen tulipalosta puolenyön aikaan myrskyn ollessa pahimmillaan, mutta paikalle palomiehet pääsivät vasta tunteja myöhemmin.

Villa Gregorius oli myrskyisenä yönä tyhjillään. Korjuksen perhe oli tuolloin kotonaan Lapualla ja Korjus itse Pasilassa kommentoimassa TV:lle MM-kisojen keihäänheittoa.

– Päästyäni kotiin myöhään yöllä menin yöpuulle siirrettyäni puhelimen ensin äänettömälle. Aamulla avattuani puhelimen siellä odotti tyrmäävä viesti palomestarilta, kertoo Korjus.

Uuden huvilan rakentaminen Houtereen saarelle on ollut Korjukselle neljän vuoden projekti.

– Työ alkoi 2014 perustusten teolla, kolme seuraavaa kesää on mennyt rakennushommissa. Vain muutama lista jäi kiinnittämättä, yksi kulma terassia tekemättä. Nyt kaikki on palanut poroksi, harmittelee Korjus.

Syvän pettymyksen hetkelläkin Korjus löytää tulipalosta positiivisen puolen:

– Oli onni, ettei kukaan perheestämme yöpynyt tuolloin huvilassa. Salamanisku olisi tainnuttanut kaikki sisälläolleet ja tuli olisi hoitanut loput.

Poliisilla on selkeä käsitys tulipalon syttymissyystä:

– Saaren asukkaat ovat kertoneet useista maasalamista kyseisenä yönä. Pidämme paloa salaman sytyttämänä, mitään muutakaan syytä emme ole tutkinnassa tulipaloon voineet löytää, sanoo tutkinnanjohtaja Kai Virtanen Kotkan poliisiasemalta.

– Palomiesten saavuttua paikalle huvila oli jo täyden palon vaiheessa. Mitään ei ollut tehtävissä ja huvila tuhoutui täydellisesti, ihan kivijalkaan asti.

Haminan paloasemalta kerrottiin, että palon sammuttamisen kannalta yössä oli runsaasti haasteita, kuten merenkäynti ja raju, puuskainen tuuli.

– Saareen saavuttuamme palokalusto oli kuljetettava saaren toiselle laidalle palopaikalle. Vettä oli kyllä saatavilla, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Salamanisku on myös meidän mielestä ilmeisin syttymissyy, kerrottiin paloasemalta.

Tapio Korjus kiittää lämpimästi ystäviään ja mökkinaapureitaan myötäelämisestä ja avusta huvilahankkeessa.

– Olen saanut valtavan paljon tuenilmaisuja, perheemme on ollut monien ystäviemme sydämessä näinä vaikeina päivinä, sanoo Korjus.

– Nyt tunnen oloni voimattomaksi. Mittava hanke on haihtunut taivaan tuuliin, satojen ja satojen tuntien työ on valunut hukkaan!