18-vuotias Aki Eerola Metsäkylästä tiesi tarkkaan mitä varusmiespalvelulta odottaa: – Pyrin kuljetuskomppaniaan. Sitä kautta voi löytyä vaikka ammatti, viittasi Eerola kuljetuskomppanian monipuoliseen ajoneuvokoulutukseen.

– Kymenlaaksossa sekä Etelä-Karjalassa tilanne on hyvä, sillä yli 80 % kutsunnanalaisista myös aloittaa varusmiespalvelun, sanoi kutsuntatilaisuutta johtanut asevelvollisuussektorin johtaja majuri Mika Haikala Kaakkois-Suomen aluetoimistosta.

Ennen varsinaista kutsuntatilaisuutta kutsunnanalaiset ovat olleet velvoitettuja käymään ennakkolääkärintarkastuksessa. Kutsuntalääkäri varmistui palveluskelpoisuudesta, jonka jälkeen kolmehenkinen kutsuntalautakunta – kaksi sotilasta sekä kunkin kaupungin nimeämä edustaja – teki kutsuntapäätöksen.

Kutsunnoissa jokainen kutsunnanalainen pääsi esittämään omat perustellut sekä toiveensa palveluksen aloittamisajan ja palveluspaikan osalta kasvotusten kutsuntalautakunnalle.

Mitä tapahtuu niille lähes 20 %:lle, jotka eivät varusmiespalvelusta aloita?

– Noin yksi prosentti heistä pyrkii siviilipalvelukseen. Aina on lisäksi jokin määrä kaksoiskansalaisia ja koko ikänsä ulkomailla vaikkapa Australiassa asuneita Suomen kansalaisia. Terveydellisistä syistä poisjäävien osuus on suurin, sanoi Haikala.

Asevelvollisuus on Suomessa kansallinen perinne, mutta esimerkiksi Ruotsi luopui yleisestä asevelvollisuudesta kymmenisen vuotta sitten.

– Ruotsillakin on yhä voimassa laki yleisestä asevelvollisuudesta, mutta sitä ei ole otettu käyttöön. Nyt maa valmistelee lain käyttöönottoa.

Naisten yleistä asevelvollisuuden toteutumista majuri Haikala ei pidä todennäköisenä ainakaan lähiaikoina. Naisten kiinnostus asepalveluksesta on kuitenkin nousussa.

– Viime keväänä palvelukseen hakeutui 1 150 naista, kun esimerkiksi 2015 määrä oli hieman yli 700.

Tutkimuksen mukaan naisia asepalvelukseen motivoi eniten siitä koituva ammatillinen hyöty niin opiskelussa kuin elämässäkin.

– Naisten palveluksessa pätee 45 vuorokauden sääntö. 45 vuorokauden aikana palveluksen voi keskeyttää omalla ilmoituksella, mutta sen ylittänyt palvelusaika johtaa siihen, että myös nainen on asevelvollinen.

  • Slider image

Kutsuntojen avajaistilaisuuteen Haminan kaupungin tervehdyksen toi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Inkeroinen. Hänen vieressään istuivat sotaveteraani Kaarlo Kärkkäinen, ylikomisario Jukka Lankinen, Vehkalahden koulun rehtori Anssi Kukkanen sekä majuri Mika Haikala.

  • Slider image