Virolaisen telakka Salmenvirralla oli F.W. Holmingin alihankkija. Tässä lasketaan vesille sotakorvausalusta. (Kuva: Haminan kaupungin museot)

 

Idea kuvateoksesta syntyi muutama vuosi sitten samoihin aikoihin molemmissa järjestöissä, joiden edustajat törmäsivät samalla asialla olleessaan Haminan museossa kuvanhakumatkalla.

– Siitä syntyi ajatus ryhtyä kuvakirjan tekoon yhdessä. Museolta ja museon muistelopiiriltä olemme saaneet korvaamatonta apua. Julkaisemattomia kuvia on saatu myös yksityishenkilöiltä, kertoo kirjan toimituskuntaa vetänyt Heikki Helevuo Haminan Rotaryklubista.

8-henkinen toimituskunta on kokoontunut lukemattomia kertoja. Kuvia teokseen on saatu myös Puolustusvoimien arkistoista, joihin päästiin toimituskuntaan kuuluvan Eero Laurin vinkeillä.

– Teoksen kuvien painopiste on vanhoissa kuvissa. Kuvien valinta tarjoaa läpileikkauksen haminalaiseen arkeen 100 vuoden ajalta harrastuksia ja työelämää myöten. Varsinainen historianteos tämä ei ole, vaan pikemmin kuvakirja Haminasta kameran takaa katsottuna, kiteyttää Eero Lauri.

Toimikunnan jäsen Matti Sahala sanoo, että kuvia oli tarjolla tuhansia. Lukuisia loistavia otoksia jäi kirjasta pois puhtaasti tilanpuutteen vuoksi.

– Kirjan kuvat on jäsennelty aihealueittain. Monille nykyhaminalaisille on uutta esimerkiksi se, että Haminassa on ollut vankka laivanrakennusteollisuus. Neljän telakan lisäksi Summassa on ollut vahva osaaminen veneenrakennuksessa, tietää Sahala.

– Kolme kovaa haminalaisten ässää näkyvät kyllä kirjassa, sanoo Eero Lauri tarkoittaen Summaa, satamaa ja sotaväkeä.

Kirjan toimituskuntaan ovat kuuluneet klubeista myös Mauri Viitanen ja Mikko Ranki, joka on luonut kirjalle graafisen ilmeen ja taiton.

– Museon väelle kuuluu suuri kiitos, tokkopa olisimme saaneet kirjaa aikaiseksi ilman heidän myötämielisyyttään ja innostustaan, arvioi Heikki Helevuo.

Museosta toimituskuntaan ovat kuuluneet museojohtajat Terhi Pietiläinen ja häntä seurannut Paula Kouki sekä amanuenssi Taina Vihra.

100 vuotta Haminaa kuvina -teoksesta otetaan 3 000 kappaleen painos. Kirjan kuvissa on myös englanninkielinen tekstitys.

– Haminan kaupunki ja kirjakauppa ovat viestittäneet, että meiltä on puuttunut Hamina-aiheinen teos, joka kertoisi Haminan vaiheista myös ulkomaalaisille. 2014 projektin aloitimme, nyt kirja on valmis painokoneeseen, kiteyttää Matti Sahala.

Painotuore kirja tulee myyntiin Haminan kaupungin infopalveluun, SpaHotel Haminaan, Kaupunginmuseoon, Suomalaiseen kirjakauppaan, Reimarin toimistoon, Jaakon-Kelloon ja Wanhan Holviston jouluun Hamina Bastionissa 9.-10.12. Kirjaa saa myös Tuomaan markkinoilta 21.12.

Kirjan myyntituotot ohjataan kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen Haminassa mm. nuorille ja vanhuksille.

  • Slider image

Kirjan sivumäärä tuplaantui työmme edetessä, toinen toistaan parempia kuvia oli tarjolla paljon, toteavat työryhmän jäsenet Matti Sahala (vas.), Heikki Helevuo, Eero Lauri, Mikko Ranki ja Mauri Viitanen. Kuvasta puuttuvat työryhmään kuuluneet museolaiset Terhi Pietiläinen, Paula Kouki ja Taina Vihra.

  • Slider image