Talviurheilun harrastaminen on konstikas juttu Etelä-Suomessa. Viime vuosituhannen puolella rakennetut laskettelukeskukset ovat joka talvi saman ja yhteisen ongelman edessä: kunpa pakkaset tulisivat, jotta lumitykit voitaisiin käynnistää! Luonnonlumi tunnelmanluojana kuitenkin puuttuu yhä Haminan maisemista.

Kulunut talvi ei ole ollut millään tavalla poikkeuksellinen. Vuoden takaisiin oloihin verrattuna nyt on piinaa riittänyt vielä hieman enemmän, mutta viimeisen viikon aikana on helpottanut. Pakkasta on riittänyt myös Haminaan Uuperinrinteiden maisemiin ja ensimmäiset rinteet on saatu avattua.

Kansainvälisen tutkimuslaitoksen ennusteen mukaan koko Suomessa on marraskuun 2017 alusta tammikuun 2018 loppuun ulottuvalla jaksolla keskimäärin tavanomaista lämpimämpää. Tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys kohoaa etelästä kohti pohjoista mentäessä. Sademäärät ovat tavanomaisia tai vähän tavanomaista suurempia. Tieteilijät osuivat oikeaan ennustuksissaan.

Tulevien talvien ennusteet ja sään toteutumat eivät mitä ilmeisimmin suurestikaan poikkea kuluneesta talvesta. Etelä-Suomen perusilmaston lämpeneminen on vain hyväksyttävä. Laskettelukeskusten on taisteltava entistä tiiviimmin luonnonvoimia vastaan eikä helppoa ole murtomaahiihtäjilläkään. Jos on tavoitteita menestyä ladulla, kelvollisia harjoitusolosuhteita on haettava vähintäänkin Salpausselän pohjoispuolelta.

Talvi-ilmaston muuttumisen ohella vähintään yhtä piinallista on kesän säätyypin selkeä viileneminen. Toisin oli ennen, jolloin kesä oli kesä ja talvi talvi.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja