Uusi väylä Hamina Bastionista Vallikentän puolelle on tarkoitus puhkaista oikealta laskien viidennestä holvista. Sensijaan holvistorakenteet kokonaan oikealta rappusten kohdalta ohittaneen vaihtoehdon Museovirasto tyrmäsi.

– Suunnitelmat ovat niin pitkällä, että voimme tällä viikolla lähettää ne tarkistettavaksi ja hyväksyttäväksi Museovirastoon, sanoo Haminan kaupunginarkkitehti Vesa Pohjola.

Hamina Bastionin ainutlaatuisuus on tarkkaan tiedossa Museovirastossa, jolta on haettava lupa jokaiseen muutostyöhön.

– Olemme jo saaneet muutostöihin varovaisen vihreän valon, mutta päätöksen virasto tekee vasta saatuaan eteensä koko suunnitelman.

Bastionin vallin puhkaisua on suunniteltu holvi 5:n kohdalle eli naisten wc:stä seuraavaan holviin. Kulmasta laskien ensimmäisiin holveihin on sijoitettu miesten ja naisten wc:t.

– Holvi 5:stä puhkaistuna aukko sattuu Vallikentän harjoituskentän äärikulmaan. Puhkaisu on tarkoitus toteuttaa ajoluiskana, jota voivat käyttää Hiace-luokan pakettiautot ja esimerkiksi pienimmät inva-autot. Vallikentän taso on noin 2,5 metriä holvin lattiatasoa alempana. Holvi 5:n kohdalle tulee Bastionin kaivannon yli myös uusi silta, selvittää Pohjola.

Kaupungin Bastion-työryhmä on suunnitellut myös Bastionin holvistorakenteiden ohittamista kokonaan. Tuolloin väylä Vallikentän puolelle olisi avattu Bastionin rakenteiden oikealta puolelta nykyisten rappusten kohdalta. Täytemaahan olisi väylä saatu vähällä vaivalla, puhkaistavaksi olisi jäänyt vain Vallikentän puolen kiviseinä. Väylä olisi mahdollistanut myös bussien ja ambulanssien ajon, samoin raskaatkin tavaratoimitukset.

– Tämän vaihtoehdon Museovirasto tyrmäsi kokonaan, sillä toteutettuna se muuttaisi kohtuuttomasti Hamina Bastionin ehjää kokonaiskuvaa, paljastaa Pohjola.

Hankkeeseen kohdennettuja varoja ei tämän vuoden talousarviossa ole, mutta tarvittavat rahat löytyvän Bastionin kunnostukseen varatuista rahoista.

– Tämä on pienehkö työ, mutta kun ollaan historiallisella maaperällä, työn toteuttaminen edellyttää erityistä taitoa ja osaamista, painottaa Pohjola.

Asia on ollut virkamiesvalmistelussa, kaupunkikehitysvaliokunnalle asia ei kuulu.

Bastionin muurin puhkaiseminen Vallikentän puolelle on osa tekeilläolevaa liikuntapaikkastrategiaa.

– Pesäpallotoimintaa uusi väylä ei voi rajoittaa. Vallikentän kehittämisessä tulee panostaa myös uusien pysäköintipaikkojen luomiseen, jollainen voisi sijaita kentän takapuolen läheisyydessä Kari Lindbergin kadulla, vinkka Tero Pasi.

Bastionin ravintolaan, jota operoi Linnoitusravintola Kamu, on tarkoitus syksyllä rakentaa omat wc-tilat kevään aikana. Wc-tilat sijoittuvat holvi 20:n kohdalle.