Haminan talousalueen uutislehti

Ylivoima himmensi vaalihuuman

Presidentinvaalit huipentuivat sunnuntai-iltana muutamassa minuutissa. Kun ennakkoäänet ilmestyivät TV-ruutuihin, vaalijännitys lässähti, peli oli selvä. Presidenttimandaattinsa uusineen Sauli Niinistön jälkeen kaikkien muiden ehdokkaiden äänimäärät olivat enemmän ja vähemmän toisarvoisia, sillä henkilövaalissa ei muita mitalisijoja jaeta.

Henkilövaalin ydin paljastui karuna puolueiden asettamille ehdokkaille, kun Niinistö jyräsi kaikkien yli. Viime vuonna sosialidemokraatitkin miettivät avoimesti asettumista Niinistön taakse, mutta päätyivät sitten omaan ehdokkaaseen. Kun oma ehdokas jäi 3,3 %:iin, virhe tunnustetaan nyt.

Suomen Keskusta, hallituksen pääpuolue joutui vielä tukalampaan paikkaan, kun valitsijayhdistyksen listalta vaaliin lähtenyt konkari Paavo Väyrynen sai selvästi suuremman äänimäärän, kuin Keskustan oma ehdokas Matti Vanhanen. Eikä Väyrynen jätä juttuaan kesken, vaan aikoo syksyllä eduskuntaan palattuaan jatkaa vanhan puolueensa piinaamista. Katseensa Väyrynen on kääntänyt jo seuraaviin vaaleihin.

Väyrysen lailla puolitotuuksien varassa kampanjoineen Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren menestyksen merkitys mitataan tulevissa vaaleissa. Huhtasaaren äänimäärällä on tulevaisuudessa suurempi arvo, kuin nyt paremmin menestyneellä, mutta äänimääräänsä selkeästi kuudessa vuodessa menettäneellä Vihreitten Pekka Haavistolla.

Henkilövaali on aina myös taktista osaamista. Sen Sauli Niinistö osasi lähdettyään vaaleihin oman valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Vaikka miehessä Kokoomuksen leima onkin, hän ei ottanut leimaa rasitteekseen vaaleihin, vaan ratsasti kepeästi vaalikentillä ilman häivääkään puolueensa rasituksista.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide

Lue myös