90-luvun teini Juho (Aaron Pihkanen) ja 80-luvun nuoruutta elävä Sanna-Susanna (Sanni Korjus) poikkesivat 60-luvulle tapaamaan keinutuolissa istuvaa Seija-Kaarinaa (Mimi Korjus).

– Nuorisovaltuuston ja Haminan kaupunginmuseon yhteinen projekti on ainutlaatuinen siksi, että tiettävästi missään muualla kaupunginmuseo ei ole aiemmin tilannut pitkää näyttelyä nuvalaisilta, ja siksi, että näyttelyssä kaikkea saa hypistellä toisin kuin yleensä museoissa, nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde kuvaa.

– Näyttely on myös kaikkea sitä, mitä vielä lausuntokierroksella olevalta uudelta positiiviselta ja osallistuvalta museopoliittiselta ohjelmalta odotetaan, vetovoimapalvelujen päällikkö Paula Kouki lisää.

Näyttely avattiin ystävänpäivänä ja se on nähtävillä elokuun loppuun. Avajaisten jälkeen näyttely vielä täydentyy audiovisuaalisella elämyksellä, jossa on liikkuvaa kuvaa ja kuullaan tarinoita vanhemman polven nuorilta.

Kaupunginmuseon vintille on rakennettu teini-ikäisten omia huoneita, jotka kuvaavat nuorisokulttuuria 60-luvulta 90-luvulle. Näyttelyyn on saatu lainaksi kalusteita, vaatteita ja muuta rekvisiittaa. Näyttelyn tavoitteena on saada entisiä ja nykynuoria yhteen.

– Museossa kävijät voivat löytää näyttelystä elementtejä omasta nuoruudestaan, pukeutua vaatteisiin, joita käytettiin aikana, jolloin itse oli teini, fiilistellä menneitä ja ottaa kuvia, Hanna-Kaisa Lähde vinkkaa.

Avajaisissa nuvalaiset Aaron Pihkanen, Mimi Korjus ja Sanni Korjus olivat pukeutuneet rooliasuihin ja suunnitteilla on, että jonain päivänä Tattoo-viikolla näyttelyssä olisi myös ”eläviä malleja”.

Aaron, Mimi ja Sanni ovat yhtä mieltä, että jokaisella vuosikymmenellä on jotain hyvää, vaikka ovatkin erilaisia.

Sannin mielestä nykyisyys on parasta, vaikka esittikin 80-luvulla nuoruuttaan elävää Sanna-Susannaa, joka diggaa Bon Jovia ja Madonnaa, pelaa tennistä ja säästää rahaa, että pääsisi kielikurssille Brightoniin ja on juuri saanut puhelimen omaan huoneeseensa.

Mimi tykkää 60-luvusta ja uskoo, että se johtuu siitä, koska pitää sen aikakauden musiikista. Mimi myös esitti Seija-Kaarinaa, jonka huoneessa 60-luvulla oli keinutuoli ja putkiradio. Välillä Mimi vaihtoi rooliasua ja sukelsi 70-luvun Tarja-Teijaksi, joka harrastaa kuorolaulua ja musiikkiteatteria.

Aaron on mieltynyt 70- ja 80-luvun taitteen musiikkiin ja tykkää tämän vuoksi noiden vuosikymmenten nuorisokulttuurista. Avajaisissa Aaron esitti Juhoa, joka oli teini 90-luvulla.

Nuvalaisten ajatuksena oli, että näyttely olisi saatu pystyyn jo viime vuonna.  Tavoitteena oli, että näyttelyssä olisi tuotu esiin nuorten kulttuuria koko itsenäisyyden ajalta. Kun vetovoimapalvelujen päällikkö Paula Kouki kuuli ajatuksesta, idea otettiin uudelleen lämmittelyyn. Näyttelyssä päädyttiin kuitenkin kuvaamaan nuorisokulttuuria 50-luvulta nykypäivään, koska silloin nuorisokulttuuri lähti kukoistamaan.

Nuvalaiset pääsivät myös rakentamaan näyttelyä ja Aaron Pihkanen sanoi nyt ymmärtävänsä, mitä Paula Kouki tarkoitti, kun sanoi, että museo voi olla kiinni kolmekin kuukautta, kun uutta näyttelyä rakennetaan.

  • Slider image
  • Slider image

Sanni Korjuksen esittämä Sanna-Susanna diggaa Bon Jovia ja Madonnaa.

Mini Korjus vaihtoi välillä asua ja esitti 70-luvun nuorta Tarja-Teijaa, joka harrastaa kuorolaulua ja musiikkiteatteria.

  • Slider image
  • Slider image