100-metrisessä salossa suurlippu liehuisi näin komeasti.

Hankkeen verottomaksi koko hinnaksi olisi tullut konsultin laskelman mukaan tullut 750 000 euroa, joka olisi sisältänyt myös Lippumaailman osalta toteutettavat asiat.

Lisämääräraha 500 000 euroa oli tarkoitus kaivaa lisätalousarvion yhteydessä.

– Kun urakkatarjousten myötä selvisi hinnan nouseminen vielä projektisuunnittelijan arviostakin, hanke oli pakko pysäyttää suurlipun osalta, sanoo Haminan kasupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Käytännössä hankkeen palauttaminen uudelleenvalmisteluun tarkoittaa sitä, että suurlippua ei Sibeliuskadun kentällä juhlita suunnitellusti 28. toukokuuta.

Suurlipun salon valmistuminen siirtyy ja samalla lippusalosta tulee kaavailtua 100-metristä salkoa matalampi.

Projektikonsultin arvion mukaan suurimpia yksittäisiä menoeriä suurlippuhankkeessa olisivat itse lippusalko (171 000 euroa), perustusten kokonaiskustannukset (200 000 euroa), lippusalon nosto (36 000 euroa) sekä suunnittelu (40 000 euroa).

Kun nyt ollaan tyytymässä matalampaan lippusalkoon, koko hanke palaa takaisin suunnittelupöydälle. Lippusalon materiaalikin voi muuttua takaisin teräslieriöksi, kuten alunperinkin suunniteltiin.

– Uudelleenvalmistelussa selvitetään suurlipun sijoituspaikka, lippusalon korkeus sekä materiaali. Puinen 100-metrinen salko olisi ollut haastava ja hieno puurakentamiskohde, mutta näillä kustannuksilla siitä on pakko luopua, arvioi Muhonen.

Kaupunginhallitus on jo aikaisemmin päättänyt, että suurlippu nousee Sibeliuskadun kentälle. Sijoiutuspaikkakin menee uudelleenharkintaan:

– Valitulla paikalla suurlipun perustamiskustannukset olisivat nousseet 200 000 euroon ja ylikin. Nyt harkitaan muitakin sijoituspaikkoja.

Suurlippuhankkeen ideoinut Kimmo Kiljunen on tyrmistynyt hintojen noususta.

– Syystä tai toisesta asiantuntijoiden hinta-arviot eivät pitäneet lainkaan ja kansalaisten kritiikki hankkeen hintaa kohtaan on oikeutettua ja ymmärrettävää, sanoo Kiljunen.

Kiljunen sanoo, että Haminan kaupungin johdon tavoitteena on koko ajan ollut kaupungin elinvoiman kohottaminen hankkeen avulla.

– Se tapahtuu Lippumaailman kautta, suurlippu on vain yksi osa hanketta. Kaupungin etu on ollut koko ajan keskeinen tavoite.

Suurlipun hinnalla ei vielä Haminan kouluja pelasteta. Kiljunen korostaa suhteellisuudentajua hankkeen hintaa arvioitaessa.

– Suurlippu on iloinen asia ja yhteinen koko Haminalle. Pystyttäkäämme lipulle sellainen salko, joka sopii kaikille haminalaisille! kiteyttää Kiljunen.