Eversti Jouko Rauhala toivotti aamukahvien merkeissä perinnepäivän osallistujat tervetulleiksi.

Eversti Rauhala kertoi, että perinnepäivää vietetään vuosittain, mutta ohjelmat elävät.

– Tällä kerralla päivitämme ajankohtaisia, maamme puolustukseen ja kansainväliseen tilanteeseen liittyviä asioita. Tämän porukan tehtävänä on osaltaan tiedottaa näitä asioita omille sidosryhmilleen, sanoi eversi Rauhala.

Virolahtelaisen Kaarlo Makkosen työura vakinaisessa päättyi jo vuonna 1990.

– Siirryin reserviin palveltuani 25 vuotta. Sininen reservi oli myös vuosikausia harrastukseni, kertoi kouluttajana ja vääpelinä eri yksiköissä palvellut Makkonen.

– Olemme aikaisemmin kokoontuneet näihin tilaisuuksiin esimerkiksi metsään pystytetyn pitkän pöydän äärelle. Nyt mennään pidemmän kaavan mukaan, kun kuuden tunnin ohjelma päättyy Maneesin pääjuhlaan.

Esa Urhovaara on nauttinut reservin hedelmistä vähemmän aikaa, mutta etäälle hän ei ole RUK:sta päässyt.

– Sotilasurani jälkeen olen toiminut aktiivina RUK:n oppilaskunnan kannatusyhdistyksen tehtävissä ja myös RUK-museossa, paljasti reservissä ansioistaan aikanaan everstiluutnantiksi ylennetty Urhovaara.

– Maanpuolustyötä lienevät olleet myös kymmenet ja kymmenet itärajan taakse sotatantereille vetämäni perinnematkat. Joku muistaa myös sotaväen annosviinoista ja juopottelusta pitämäni luennot.

Jermujen joukossa Puolustusvoimiemme tilaa oli päivittämässä myös Osmo Ristolainen.

– Nuorena upseerina havittelin vuonna 1965 myös kansainvälisiin YK:n tehtäviin. Kansainvälisten tehtävien arvelin edistävän uraani, muisteli Ristolainen.

– KymJP:n silloinen komentaja Kalevi Sarva oli eri mieltä, hän näki ne tehtävät enemmänkin nuorten ukkomiesten seikkailuina.

Tervetuliaiskahvien jälkeen perinnepäivä jatkui everstiluutnantti Pasi Hirvosen ajankohtaiskatsauksella.

Maneesin pääjuhlassa juhlapuheen piti prikaatikenraali Jukka Ojala. Maavoimien tervehdyksen esitti Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas, joka vastaanotti myös paraatin.

  • Slider image
  • Slider image

Sotilaskodin munkeissa on yhä sama vetovoima, tunnustivat Kaarlo Makkonen (vas.) ja Esa Urhovaara. Munkkeja jermuille tarjoili sotilaskotisisar Marja-Liisa Autio.

  • Slider image
  • Slider image