Nuorisovaltuuston edustajille maistui  kokoustauolla myös täytekakku. Oikealla puheenjohtaja Selena Raja ja Ronja Tilli.

Husulan sisäilmaongelmaisen koulun sijaan rakennetaan uusi koulu, johon mahdollisesti lakkautettavien koulujen oppilaat aikanaan siirtyvät. Myös teknologiavälitteisen opetuksen mahdollisuudet ulotetaan kaikkiin Haminan kouluihin. Valtuuston päätöksen mukaan uuden valtuustokauden ensimmäisenä syksynä 2021 tehdään palveluverkkoselvitys, jossa selviää myös oppilasmäärämuutoksista tulevat toimenpiteet.

Haminan kaupunginvaltuusto ei purematta niellyt kaupunginhallituksen esitystä. Valtuutettu Kalle Heijari (ps) esitti oppilasmäärän alarajan poistamista kokonaan koulujen siirtyessä 2-opettajaisiksi.

Heijarin mukaan kaupunginhallituksen esitys tarkoittaa käytännössä sitä, että Metsäkylän ja Kannusjärven koulut tullaan tosiasiallisesti lakkauttamaan muutaman vuoden sisällä.

– Jo ensi lukuvuonna niin Metsäkylän kuin Kannusjärven koulujen oppilasmäärät ovat alle 30 oppilasta. Kun uusi koulurakennus saattaa nousta Husulaan jo parissa vuodessa, tarkoittaisi se siis pienten koulujen nopeaakin lakkauttamista, sanoi Heijari.

– Koulujen lakkauttamisharkinnan tulisi perustua koulujen toiminnan kokonaisarviointiin, jonka tulisi pitää sisällään myös koulurakennusten kunnon sekä niihin liittyvän muun toiminnan arviointia. Mahdollisten koulukuljetusten tosiasiallisten kustannusten arvioinnin lisäksi lasten ja perheiden edun arviointi ja huomioiminen ovat kaikkein tärkeimpiä.

Heijarin esitys hävisi äänestyksessä kaupunginhallituksen esitykselle. Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitystä kannattivat Kokoomuksen valtuutetut, kaikki sosialidemokraatit, Keskustan Vesa Koskiaho sekä Vihreistä Katja Andrejev, Nora Viitala ja Aarni Ahtola. Kaupunginhallituksen esityksen kannalla olivat myös KD:n Pirkko Parjanen ja Markku Ruokonen, jonka esitys alarajan pudottamisesta 25 oppilaaseen hävisi ensimmäisessä äänestyksessä Heijarin esitykselle.

Heijarin hävinnyttä esitystä kannattivat Perussuomalaiset ja Keskusta Koskiahoa lukuunottamatta sekä Vihreistä valtuutetut Eerika Vaahtovuo ja Katja Räsänen-Risu.

Ennen äänestyksiä valtuutettu Heijari sai kannatusta ryhmätovereittensa ohella Keskustan valtuutetuilta. Keskustan Jaakko Koskinen sanoi, että valtuuston neljä vuotta sitten tekemä koulupäätös on pitänyt kyläkoulut jatkuvan lakkautusuhan alla.

– Nyt on syytä aloittaa kylien aktiivinen markkinointi, johon kylien pitää panostaa yhteistyössä kaupungin kanssa, sanoi Koskinen.

Valtuutettu Räsänen-Risu kävi ensimmäiset kouluvuotensa 2-opettajaisessa Paijärven koulussa:

– Opetus toimi mallikkaasti, muisteli Räsänen-Risu.

Valtuutettu Eerika Vaahtovuo (vihr) kertoi kokemuksestaan koululaisena moniluokkaryhmissä:

– Opetus toimi hyvin, mutta vaati opettajilta enemmän.

Tuoreimmat kokemukset moniluokkaryhmien opetuksesta oli nuorisovaltuutettu Ronja Tillillä:

– Useamman luokan opettaminen on haastava opettajalle. Jos opetuksen taso laskee, se ei ole hyvä juttu kenellekään, sanoi Tilli.

Valtuutettu Milko Niemi painotti, että opetustilanne ratkaisee enemmän, kuin koulumatkat:

– Pieni kouluyhteisö on aina haavoittuvampi, arvioi Niemi.

  • Slider image

Pelkkä oppilasmäärien tarkastelu on täysin riittämätöntä koulujen lakkauttamista arvioitaessa, sanoi valtuutettu Kalle Heijari Haminan kaupunginvaltuustossa. Heijarin vierellä ryhmätoveri Ari Rinne (oik.).

  • Slider image