KD:n valtuutetut Markku Ruokonen ja Pirkko Parjanen sote-asian äärellä.

Soten valinnanvapauspilotin tarkoituksena on tukea Soten valinnanvapauslain toimeenpanoa jo ennen lain varsinaista voimaantuloa. Valinnanvapauspilotissa, joka alkaa heinäkuussa, asiakkaalla on valta valita, mistä hän hakee palvelunsa valinnanvapauden piiriin kuuluvissa palveluissa. Maksu on sama siitä riippumatta, haetaanko palvelut julkiselta puolelta vai yksityisestä Sote-keskuksesta.

Valtuutettu Ari Rinne (ps) esitti Haminan luopumista Kotkan ja Kouvolan rinnalle valmistellusta Soten valinnanvapauspilotista luopumista. Hän oli ryhmänsä nimissä valmis luopumaan myös kaikkien muiden Kymenlaakson kuntien jo sopimasta kuntayhtymäsopimuksesta.

– Onko trendikästä mennä aina mukaan kaikkeen uuteen, kysyi Rinne?

Myös sosiaali- ja terveydenhuolto on kohtaamassa Sotessa koko maassa historiansa suurinta murrosta, valtava osa kaupunkien verorahoista ja palveluista on karkaamassa kasvottomaan maakuntaan.

– Miten käy meidän Haminan terveydenhuollon jatkossa? Kuka pitää puoliamme kahden ison kaupungin mahdollisesti sopimia päätöksiä vastaan? Miten käy yleisesti julkisen terveysaseman, jos yksityinen toimija vie siltä asiakkaat, korosti Rinne.

Perussuomalaisten valtuutettujen lisäksi Rinne sai äänestyksessä tuen valtuutettu Jorma Kasarilta (sd) sekä valtuutettu Markku Ruokoselta (kd). Tyhjää äänestivät lukemiin 30–9 päättyneessä äänestyksessä sosialidemokraattien Jouni Airaksinen, Anne Kurvi ja Timo Sakki sekä valtuutettu Pirkko Parjanen (kd).

Äänestämään jouduttiin myös Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän trimmatusta sopimuksesta. Perussuomalaiset saivat tässä 34–9 lukemiin päättyneessä äänestyksessä rinnalleen sopimusta vastustamaan valtuutettu Kasarin lisäksi valtuutettu Jaana Suikkasen (kok).

Hamina hyväksyi Kymenlaakson kunnista viimeisenä kuntayhtymän sopimuksen.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen painotti, että haminalaisten on tärkeää olla mukana pöydissä, joissa Haminankin asioista päätetään.

– Pilottiin osallistumista puoltaa myös siihen liittyvä merkittävä valtionavustus, sanoi Muhonen.