Superpesiksen kiistattomaan eliittiin kuuluva Juha Toikka palaa viimeistään HP:n juhlaottelussa perjantaina tositoimiin.

– Perinteitä meillä on, siitä kertoo seitsemän vuosien mittaan saavutettua SM-kultaa, viimeisin kaudelta 1974. Jollei Haminaa tunneta asemakaavastaan tai RUK:sta, pesäpalloilusta tunnetaan, arvioi HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi.

Pesäpalloyleisö muistaa yhä monet haminalaiset pesäpallolegendat. Viimeisestä kultajoukkueesta muiden yläpuolella on Kari ”Limppu” Lindberg, joka valittiin 1970 Vuoden pesäpalloilijaksi. Myös kuuden Itä-Lännen pelaajat Raimo Pasanen ja Markku Raasu muistetaan, samoin Risto Kivelä (neljä Itä-Länttä) ja Kari Salmi (kolme Itä-Länttä).

Uusi nousu takaisin kohti pesäpalloeliittiä alkoi viime syksynä, kun HP varmisti paluunsa superpesikseen voittamalla ykköspesiksen.

Haminalaissyntyinen Marko Hovi palasi juurilleen Haminaan syksyllä 2013. Taakse olivat jääneet pelivuosien huippukaudet Hyvinkäällä ja Kouvolassa sekä senjälkeen valmennus- ja seuratehtävät Joensuussa ja Porissa. Miehellä on vyöllään kaikkiaan 520 superpesisottelua, seitsemän Itä-Länsi ottelua ja kaudelta 1999 palkintokaappiin jäi pysti etenijäkuninkuudesta.

Haminassa Hovi aloitti ensin HP:n kehittämis- ja valmennuspäällikkönä. Seuran toiminnanjohtajana hän on toiminut viimeiset kaksi vuotta.

– Haminan kaupunki on merkittävin yhteistyökumppanimme. Kaupunki on satsannut hienosti olosuhteisiimme ja Vallikenttään. Lisää on tulossa katsomo­investointeina.

Kun omista junioreista ei joukkueellista superpesiksen tasoisia pelaajia löytynyt, manageri Hovi on koonnut joukkueen muualta.

– Sopivasti nuoruutta ja kokemusta. Tällä menemme tämän kauden tavoitteenamme sarjapaikan säilyttäminen, ensi vuonna joukkueen kokoonpano saattaa olla hieman toisenlainen.

Juhlaottelulla alkuun perjantaina

HP:n juhlinta alkaa perjantaina 15.6. klo 16.30 seuran kaikkien junioreitten ja pesiskoululaisten juhlakulkueella, joka starttaa klo 16.30 entisen Haminan Wanhan Raudan pihamaalta. Kulkue pysähtyy Kaivokadulla Lipputornin viereen tekemään kunniaa pesäpallopatsaalle.

Lipputornilta matka jatkuu Fredrikinkatua Raatihuoneentorille ja edelleen Rauhankatua Vallikentän maisemiin.

HP:n 90-vuotisjuhlaottelu HP – KPL alkaa klo 18 Vallikentällä.

HP:n pääjuhla pidetään lauantaina 16.6. Wanhalla Työskillä. Tervehdysten vastaanottamiselle on varattu aikaa klo 12–13.30, itse juhla klo 14. Juhlapuheen pitää oikeusministeri Antti Häkkänen.

Rennompi pesisilta alkaa Työskillä klo 19.

HP tunnetaan juniorityöstään

Haminan Palloilijat tunnetaan myös laajasta juniorityöstään. Tällä hetkellä seuran 16 juniorijoukkueessa pelaa 233 lisenssipelaajaa. Kun pelaajia kaudella 2014 oli 297, HP oli suurin lisenssipelaajien määrää kasvattanut seura koko maassa.

– 300 lisenssipelaajan määrä on realismia ja myös tulevaisuuden tavoite, sanoo HP:n juniorivalmennuspäällikkö Joni Lappeteläinen.

HP:n järjestämä Haminan Energian pesiskoulu vetää lapsia vuodesta toiseen puoleensa.

– Viiden vuoden aikana pesiskoulussa on ollut yhteensä yli 1 000 lasta. Tämän viikon torstaina pesiskoulu huipentuu Vallikentällä klo 17 alkavaan lopputurnaukseen, jossa kaikki pääsevät taatusti pelaamaan.

Pesäpalloilu laajentaa jalansijaa myös naapureihin. Merkitystä on superpesikseen nousseella HP:n miesten joukkueella esikuvana.

– Uudelleen pesikseen on innostuttu Pyhällössä, Summassa, Virolahdella ja Metsäkylässä. Myös Kotkan Innossa pesis on nousukurssissa, arvioi Lappeteläinen.

  • Slider image

Pesistaitojen opettelu alkaa jo 6–7-vuotiaana. Tässä pikkutyttöjen ohjaajana Kati Pärtty.

  • Slider image