1990-luvun alussa HP starttasi kauteen tällä porukalla: eturivissä vas. Jyrki Mattila, Jari Heikkilä, Sami Toikka ja Marko Pasi. Keskirivi vas. Janne Bertling, Kari Mäkelä, pelinjohtaja Reijo Toikka, Juha Tiitta ja Jukka Hoppania. Takana vas. Tero Pasi, joukkueenjohtaja Markku Uuttu, Tommi Kärki, Antti Laine, Pasi Nurminen, Ervo Pakkanen ja Esa Niemelä.

Tammikuussa liikuntaneuvos Lauri Järviseltä ilmestyi 80. kirja, joka käsitteli Karijoen Tapparan menestyneitä urheilijoita. Haminan Palloijoiden 90-vuotisjuhlassa julkistettiin seuran juhlakirja, joka on Järvisen 81.

– Juhlakirjan kirjoittaminen oli mukava työ, jota Haminan Palloilijoiden kaarti tuki hienosti, sanoo Järvinen.

Kirjoja Järvinen on kirjoittanut urheilijoista, urheiluseuroista, suurmiehistä ja järjestöistä. Elämäkerrat Järvinen on kirjoittanut mm. tämän kulmakunnan olympiavoittajista Sulo Nurmelasta ja Veli Saarisesta.

Nyt oli vuorossa haminalaisen urheilun peruspilareihin kuuluva Haminan Palloilijat.

Järvinen sanoo, että juhlakirjalle on ehdottomasti perusteita, vaikka HP:n edellinen juhlakirja ilmestyi vain 10 vuotta sitten. Sen kirjoitti Matti Ämmälä.

– Tuon kirjassani esille myös ne ankeat vuodet 2001 – 2007, jolloin HP kävi kuilun partaalla. Löysin Haminasta henkilöt, jotka olivat mukana pelastustalkoissa.

Haminan Palloijoilla ja pesäpalloilulla on vahvat perinteet Haminassa.

– Kyllä perinteistä kertovat myös HP:n kotiotteluiden yleisömäärät. Ykköspesiksessäkin seura pääsi yleisömääriin, joista moni superpesiksen joukkue olisi ollut ylpeä.

Kirjassa Järvinen haastattelee henkilöitä, jotka HP:n yhteydessä ovat harvoin esillä:

– Yhden henkilön kertomana tarina ei ole aina kovin objektiivinen, mutta kun kertojia on useampia, kyllä sieltä se objektiivisuuskin tulee esiin.

HP:n historiaan vaikuttaneita henkilöistä löytyy yllättäviäkin urheilijoita. Kirjassa vilahtavat mm. nimet Niilo Tarvajärvi, Eero Salisma, Pentti Taavitsainen ja Elmer Meilahti.

– Erityisesti sota-aikana HP:n riveissä pelasi useita muissakin lajeissa vaikuttaneita huippu-urheilijoita. Tuo aika pohjusti HP:n vahvaa nousua maan ykköseksi, kunnes alamäki alkoi 1955 jälkeen.

– Samoja merkkejä oli vuoden 1974 SM-kultaa seuranneissa vuosissa.

HP:n johdon lisäksi liikuntaneuvos Järvinen osoittaa kiitokset ”vaaran vuosista” kertoneelle Jarmo Linturille sekä kirjan kuvittamisessa avustaneelle Emmi Rasalle. Kuvia kirjaan on saatu myös Reimarista.

Kirja on myynnissä Reimarissa

  • Slider image
  • Slider image

Tuulahdus huipulta kesältä 1970: Raimo “Spede” Pasanen (vas.) voitti tuolloin lyöjäkuninkuuden, Kari Lindberg puolestaan valittiin Vuoden pesäpalloilijaksi. (Kuva kirjasta Uusi aika – uudet haasteet)

HP:n mestarijoukkue mallia -55 myhäilee tyytyväisenä kauden jälkeen. Pelaajat vas. Toivo Niemelä, Niilo Janhunen, Eero Vuorio, Raimo Jaakkola, Pauno Paavola, Matti Tilli, Heikki Hattari, Antero Niemelä ja Antero Martomaa. Kuva on alunperin julkaistu Urheilun Kuva-aitassa.

  • Slider image
  • Slider image