Ensio Siilasvuosta on näyttelyssä oma vitriini.

Kaikille avoin avajaistilaisuus käynnistyy kello 15 perinnekeskuksen piha-alueella, jossa avauspuheenvuoron pitää toiminnanjohtaja, eversti evp Vesa Kangasmäki.

Virallisen avausseremonian jälkeen kutsuvieraat opastetaan sisään ja pienen viiveen jälkeen myös kaikilla muilla on mahdollisuus tutustua perinnekeskuksen tiloihin ja näyttelyihin. Odotusaikana vieraita pihalla viihdyttää Suomen Rauhanturvaajaliiton soittokunta Faitterit.

Toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki vinkkaa, että perinnekeskuksen näyttelyt avautuvat nähtäviksi jo tiistaina 31. heinäkuuta ja sotilaskotiyhdistyksen kanttiini on auki tiistaista lauantaihin kello 12-18.

Wanhan Veteraanin jatkuvasti uudistuva perusnäyttely kertoo suomalaisen rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiasta ja nykypäivästä.

– Perinnekeskuksen kokoushuone on varattu sotiemme veteraanien ja lottien työstä kertovalle näyttelylle, joka jatkossa digitalisoidaan niin, että virtuaalitodellisuuden avulla pystytään kertomaan lisää veteraanien meille jättämästä perinnöstä, Vesa Kangasmäki kertoo.

– Perinnekeskukseen tulee lisäksi vaihtuvia näyttelyjä. Nyt esillä ovat Suomen siviilikriisinhallinnan poliisitehtävistä kertova näyttely sekä näyttely humanitaarisista miinanraivausoperaatioista.

– Tattoota varten perinnekeskuksen monitoimiluokkaan nousee erikoisnäyttely ”Maalaustaiteen mestarit ja Puolustusvoimat”. Näyttely on nähtävillä elokuun loppuun.

Perinnekeskuksen perustamisen kärkiajatuksena oli saada Suomesta vielä puuttuva valtakunnallinen rauhanturvaamisesta kertova museo, jossa tuodaan esiin rauhanturvaamisen historiaa ja nykypäivää. Lisäksi perinnekeskus vaalii sotiemme veteraanien työtä ja kokoaa saman katon alle myös veteraanijärjestöt ja maanpuolustustyötä tekevät yhdistykset.

Toiminnan käynnistämiseen Kehittämisyhdistys Leader Sepra on myöntänyt 40 000 euroa ja Maanpuolustuksen kannatussäätiö 50 000 euroa. Lisäksi Etelä-Karjalan Säästöpankki on antanut 10 000 euroa aurinkoenergiaa hyödyntävän järjestelmän rakentamiseen.

Tsaarinajan punatiilikasarmissa on maalattu seiniä ja uusittu tietokone- ja turvallisuusjärjestelmä. Talkoissa sekä Kymenlaakson että Päijät-Hämeen rauhanturvaajat ovat olleet vahvasti mukana.

  • Slider image

Punatiilisessä kasarmissa on toiminut aikaisemmin Wanha Toippari. Yhdistävänä tekijänä perinnekeskuksen nimeen haluttiin myös tuplavee.

  • Slider image