Reimarin lukijamatkan järjestelyistä vastasivat Apollomatkat ja Kymenmatkat. Matkalaiset yhteiskuvassa, edessä ansiokas baarimestari Hara.

Reimarin 10. perinteinen Etelä-Euroopan lukijamatka suuntautui tällä kerralla Zakynthoksen saarelle, joka sijaitsee Kreikan Peloponnesoksen niemimaan länsipuolella. Reimarin lukijamatkojen historia alkoi 10 vuotta sitten, eli vuonna 2008, jolloin matka suuntautui myös Zakynthokseen.

10 vuodessa kasvanut turismi on vaikuttanut saaren elämänmenoon vahvasti. Hotelleja on rakennettu ja on syntynyt kokonaisia hotellikeskittymiä. Vuonna 1953 tapahtuneen suuren Joonianmeren maanjäristyksen tuhoista jäljellä ei ole kuin kirjaukset historian lehdillä.

Haminalainen Terttu Saari sanoo, että lukijamatka sopii helppoutensa vuoksi kaikenikäisille:

– Bussi vie lentokentälle ja on vastassa jälleen matkan päätyttyä. Lukijamatkalaisten ryhmistä löytyy aina uusia ystäviä ja tapaa myös vanhoja, sanoo Reimarin jokaisella 10 lukijamatkalla mukanaollut Saari.

Lukijamatkojen makuun Terttu Saari pääsi jo kotkalaisen Poiju -lehden järjestämillä matkoilla:

– Poijun lukijamatkoilla tuli nähtyä Venezuela ja muitakin kaukokohteita. Reimarin matka Kreetan Almyridaan viitisen vuotta sitten jäi mieleen ainutlaatuisena, kun hotellin pääovelta oli vain kymmenisen askeleen matka aamu-uinnille.

– Kotimaan kulttuuri- ja Lapinmatkat hoituvat Oloneuvosten porukassa.

Summan paperitehtaan labrassa elämäntyönsä tehnyt Terttu Saari sanoo, että matkailu avartaa ja rikastuttaa monella tavalla eläkevuosia:

– Kaksi vuotta sitten menehtynyt mieheni Eki oli luotettava matkakumppani ja aina yhtä innokas lähtemään reissuun.

Mihin seuraava lukijamatka?

– Italia kiinnostaisi kovasti, kunhan sieltä vain löytyy sopiva kohde!

Zakynthos tarjosi vaihtoehtoja omatoimiseen matkailuun järjestettyjen retkien ohella. Yksi kummastuksen aihe oli edelleen jatkuvat retket Laganas-poukamaan valekaretti-kilpikonnien asuinlahdelle. Turistiveneet seilaavat pitkin lahtea etsien pintaan nousseita kilpikonnia ja kun ”konna” löytyy, lahden kaikki veneet hurauttavat paikalle.

Kilpikonnien rauhoittaminen ja suojelu matkailulta oli esillä jo 10 vuotta sitten tehdyllä lukijamatkalla, mutta suojeluasiat ovat yhä ennallaan. Kilpikonnaturismin kitkemisen sijaan ministeriö on perustanut kilpikonnasairaaloita niille elämille, jotka ovat vaurioituneet veneiden potkureissa!

  • Slider image

Terttu Saari viihtyi loistavasti Kreikan maisemissa.

  • Slider image