Susanna Koukkula ja Sami Väärämäki Punaisesta Rististä neuvoivat elvytystä ja defibrillaattorin käyttöä.

Kymenlaakson Sydänpiiri järjesti sydän tekee hyvää -messutapahtuman Simeon-salissa.

– Tänään on maailman sydänpäivä. Päivän tavoitteena on lisätä tietoa sydänterveyteen vaikuttavista tekijöistä erilaisin tietoiskuin sekä hyvinvointi- ja terveysalan toimijoiden messuosastolla, kertoi Haminan Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Kokkonen.

– Olemme paikallisina mukana järjestelyissä, ja yhteistyössä ovat mukana myös Miehikkälä-Virolahden ja Kotkan sydänyhdistykset.

Susanna Koukkula ja Sami Väärämäki Punaisen Ristin Haminan osastosta olivat paikalla elvytysnuken ja harjoitusdefibrillaattorin kanssa. He kertoivat ja näyttivät samalla käytännössä, miten painelu-puhallus -elvytys suoritetaan ja miten defibrillaattoria, lyhyemmin deffaa, käytetään.

– Sepelvaltimotauti ja muut sydänsairaudet voivat aiheuttaa äkillisen sydänpysähdyksen. Julkisilla paikoilla ja myös monissa työpaikoissa on jo nykyisin neuvovia defibrillaattoreita, joiden avulla maallikkokin voi antaa sydämen käynnistävän sähköiskun, Susanna ja Sami kertoivat.

– Laite kyllä tunnistaa kammiovärinätilan, jolloin sähköiskua käytetään, ja opastaa käyttäjää ääni-, kuva- ja valoavuin.

– Lapsikin pystyy siihen, vahvisti Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala, joka luennoidessaan sydänsairauksien uusimmista hoidoista otti lopuksi puheeksi myös defibrillaattorit.

– Elvytystaito kuuluu jokaiselle. Defibrillaattorin avulla kuka tahansa voi pelastaa sydänpysähdyksen saaneen hengen. Laitteita tarvittaisiin paljon enemmän; Ruotsissa deffoja on yleisissä tiloissa noin 40.000, meillä ehkä kymmenesosa siitä.

Suomen Sydänliitto, Suomen Punainen Risti ja Elvytysneuvosto ovat perustaneet defi.fi -sivuston, johon käyttäjäänsä neuvovat defibrillaattorit toivotaan rekisteröitävän. Haminan kohdalta löytyi julkisista paikoista deffoja mm. uimahallilta ja liikuntahallilta.

  • Slider image

Asiantuntijaluennot keräsivät runsaasti yleisöä Simeon-saliin. Sydänliiton asiantuntijalääkäri Anna-Mari Hekkala kertoi sydänsairauksien hoidon uusista tuulista.

  • Slider image