Toistovoimapunnerruksessa kilpailijan jalkojen tulee olla penkin yläpuolella, useimmat pitävät suorituksessaan jalkoja ristissä. Raino Hellberg demonstroi kisasuoritusta 100 kilon painoilla, Seppo Suomalainen tarkkailee.

– Kun on kilpailutavoite, se ylläpitää myös harjoitusintoa. Saliharjoittelu on myös erinomainen vastapaino staattiselle työlle, sanoo Suomalainen, 51-vuotias kunnossapitoinsinööri.

Energia- ja ympäristötekniikkaa amk:ssa Kotkassa opiskeleva Hellberg joutui alanvaihtoon vakavien selkäongelmien vuoksi. Saliharjoittelussa vahvistunut lihaksisto pitää selkäongelmatkin loitolla.

– Olen kilpaillut myös maksimivoimapunnerruksessa, jossa olen myös hallitseva suomenmestari, paljastaa Hellberg, jonka kisaennätys maksimivoimassa on 207,5 kiloa.

Voimapunnerrus on luonteeltaan kuin perinteinen penkkipunnerrus, mutta suoritukset on tehtävä ilman lisävarusteita. Voimapunnerruksessa on kaksi nostomuotoa, maksimi- ja toistovoimapunnerrus.

– Maksimissa kilpailijalla on tavoitteena nostaa yhdellä punnerruksella mahdollisimman suuri kilomäärä. Toistovoimapunnerruksessa kilpailija tekee mahdollisimman monta toistoa tangolla, johon lastataan kilpailijan omaan painoon suhteutettu kilomäärä, avaa Suomalainen.

– Kun maksimikisassa jokaisella nostajalla on kolme yritystä, toistovoimapunnerruksessa vain yksi. Klassisessa penkissä ennätykseni on 180 kiloa, mutta en ole lajissa kilpaillut.

Suomen voimapunnerrus ry:n kilpailutoiminta on dopingaineiden valvonnassa.

– Kahden vuoden aikana olen ollut kuudesti testauksessa, paljastaa Hellberg.

Vahvojen miesten harjoittelussa rautaa liikkuu. Seppo Suomalaisen harjoitukset keskittyvät lähinnä Haminan liikuntahallin kuntosalille, Raino Hellberg käy Haminan PowerGymillä.

– Kova harjoittelu näkyy kyllä ruokalaskuissakin. Nelihenkisen perheemme ruokalasku per kuukausi on noin 1000 euroa. Kun ruoka on riittävän monipuolista, ei apuja tarvitse hakea proteiinipurkeista, sanoo Hellberg.

– Kyllä kalorit saavat salilla kyytiä, mutta tärkeintä on, että energiaa saa riittävästi, tuumii Suomalainen.

Raumalla pidetyissä toistovoimapunnerruksen SM-kisoissa Raino Hellberg voitti yleisen alle 100-kiloisten sarjan. Kun miehen omapaino oli punnituksessa 91,5 kiloa, tankopaino kisassa oli 92,5 kiloa.

– 39 toistoa riitti SM-kultaan. Tämä on voimalaji ,utta samalla myös kestävyyslaji, sillä kilpailusuoritus kestää pitkälle toista minuuttia, sanoo Hellberg.

Seppo Suomalainen aloitti kilpailemisen vasta 50 vuotta täytettyään.

– Tankooni ladattiin 122,5 kiloa ja mestaruus irtosi. Taitaa olla myös sarjan SE-tulos, paljastaa Suomalainen.

  • Slider image

Raino Hellberg (vas.) ja Seppo Suomalainen tietävät, että Haminassa on runsaasti voimailun harrastajia. – Toivottavasti innostus kilpailemiseenkin kasvaisi, sanovat miehet.

  • Slider image