Mika Nopanen on toiminut liha-alan yrittäjänä kahdeksan vuotta.

Takaladon Lihan palveluihin Suomen edustuston ydinryhmästä ehtivät tutustumaan eurokansanedustaja Heidi Hautala (vihr), Suomen edustuston talouspoliittinen neuvonantaja Vesa-Pekka Poutanen sekä Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Risto Artjoki.

Pelikentän valtasi kuitenkin yrittäjä Mika Nopanen, joka kertoi vieraille noin kahdeksan vuotta sitten aloittaneen yrityksen toiminnasta.

– Liha-alalle läksin jo vuonna 1985, mutta siirryin sitten Summan paperitehtaan töihin. Sieltä lähdin kengänkuva ahterissa 2008 ja siitä alkoi oman yritystoiminnan suunnittelu ja tulevaisuus liha-alalla, kertoi Nopanen vieraille.

EU:sta on ollut suuri apu yritystoiminnan vauhdittamisessa, tunnusti Nopanen. Apua EU-tukiviidakossa surffailuun on antanut Pro Agrian asiantuntija Tuula Repo.

– Yhteistyö Tuulan kanssa jatkuu, sillä ensi tammikuussa meillä pureudutaan uuteen miljoonainvestointiin. Jalostusastetta lisätään, tulee makkarauuneja, pakkauskoneita ja panostuksia valmisruokaan. Tuotantoa kehitämme asiakkailta tulleen palautteen mukaan, sanoi Nopanen.

– Edessä on miljoonatason investointi, sillä se vaatii myös merkittävää lisärakentamista.

Tuula Repo sanoi, että ruokamatkailu on kasvava trendi, johon Takaladon Lihallakin on hyvät mahdollisuudet hypätä mukaan. Persoonalliset ruokatuotteet kiinnostavat Moskovaa myöten, jonne Repo johdatti kymenlaaksolaisen ruokakulttuurin edustajat.

– Takalatoa ja Nopasen perhettä on kiitettävä rohkeudesta ja yrittäjyydestä. Ilman Nopasten kaltaisia maaseutu ei kehity, sanoi Repo.

– Takaladon Liha on yksi vankka osa paikallista ruokamatkailun trendiämme, tunnusti myös Leader Sepran toiminnanjohtaja Marjo Tolvanen.

Eurokansanedustaja Heidi Hautalaa kiinnosti Takaladon Lihan tuotteiden alkuperä. Kasvisruokailun vannoutunut kannattaja kyseli mm. villisian alkuperästä.

– Meille tulevat villisiat ovat tarhattuja. Metsästäjien tarjoamista villisioista kieltäydymme, villin villisian saavat metsästäjä syödä itse.

– Sianliha tulee Myllykoskelta suuresta sikalasta, karitsa Muhniemeltä ja hevosenliha Kausalasta.

Kasvun karavaani suuntasi maaseutukierroksen jälkeen Kotkan Vellamoon, jossa pidetyssä seminaarissa pohdittiin EU-rahoituksen mahdollisuuksia monilta kanteilta. Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen ohella tilaisuudessa olivat eurokansanedustajat Heidi Hautala, Mia-Petra Kumpula-Natri (sd) ja Nils Torvalds (r). Paikallisuutta edusti kansanedustaja Sirpa Paatero (sd).

  • Slider image

Takaladon Lihan palveluihin tutustumassa Kataisen kabinettipäällikkö Risto Artjoki (vas.), meppi Heidi Hautala, Suomen edustuston talouspoliittinen neuvonantaja Vesa-Pekka Poutanen sekä ryhmää kyydinnyt liikennöitsijä Jarmo Ahonen.

  • Slider image