Pieneksi kävi Keskuskoulun piha-alue, kun pihan valtasi Linnoituksen päiväkoti.

Lukuvuoden alkajaisiksi 1. elokuuta Keskuskoulu poistui jo koululistoilta. Koulu liitettiin hallinnollisesti Pappilansalmen yhtenäiskouluun, jonka rehtorista Suvi Takkisesta tuli myös Keskuskoulun rehtori. Keskuskoulussa on edelleen 150 oppilasta.

Pitkään Keskuskoulua rehtorina johtanut Paul Jaffe sanoo, että mieli on haikea, kun vanha opinahjo murskataan palasiksi.

– Koulu oli vuosikymmeniä Haminan suurin koulu. Suuret ikäluokat täyttivät luokat ja oppilasmäärät nousivat usein reippaasti yli 30:n, muistelee Jaffe.

Haminan Keskuskoulun suunnitteli maineikas arkkitehti Einari Teräsvirta, telinevoimistelun olympiavoittaja vuodelta 1948.

– Koulussa näkyi heti suunnittelijan jälki, sillä koulun liikuntasali oli ainutlaatuinen ja suunniteltu juuri monipuoliseen liikuntaan. Salia tultiin ihmettelemään muistakin kunnista.

– Laajasta pihamaasta oli myös suuri apu koululiikunnalle, pihalla pystyttiin pelaamaan myös pesäpalloa. Piha typistyi minimiin, kun tontille nousi uusi Linnoituksen päiväkoti, sanoo Jaffe.

Keskuskoulun alkuvuosien voimahahmo oli legendaarinen rehtori Jaakko Leislahti, joka toivotti myös vastavalmistuneen Paul Jaffen tervetulleeksi koulun opettajakuntaan vuonna 1958.

Koulun rehtorina Jaffe työskenteli peräti 22 vuotta eli vuodet 1972 – 1994. Jaffea seurasi rehtorina Raimo Ahola ja viimeinen rehtori oli Vesa Uotila, jonka virkavuodet olivat 2000 – 2018.

– Minulla oli seminaarin todistuksessa musiikista hyvät arvosanat ja Leislahti ohjasikin minut heti mukaan Haminan Mieslaulajien kuoroon. Se oli kuin päällikön päiväkäsky. Siitä urakasta tulikin pitkä, sillä lopulta toimin kuoron taiteellisena johtajana peräti 44 vuoden ajan vuosina 1965– 2019.

– Leislahdelta sain opit koulun johtamiseen. Painotin aina oppilaille, että itse rakennat oman tulevaisuutesi. Hyvässä hengessä niitä keskusteluja kävimme ja niitä muistoja pääsen jakamaan vähän väliä tavatessani entisiä oppilaitani kadulla, muistelee Paul Jaffe.

Haminan Keskuskoululle jätetään hyvästit  torstaina 15.11. klo 17–19.30. Esillä on valokuvia ja muita muistoja menneiltä vuosilta. Ohjelman nostalgiapäivään rakentavat koulun oppilaat opettajakunnan tuella.

  • Slider image

1950 – 60-luvuilla Keskuskoulu pullisteli oppilaita, muistelee koulun entinen rehtori Paul Jaffe.

  • Slider image