CAP-Autokoulun Haminan toimiston ajosimulaattoria esittelee liikenneopettaja Tiia Mänttäri, taustalla ovat liikenneopettaja Jani Sironen ja aluepäällikkö Sari Saarni, jonka vastuulla on sitten useampi CAP:n toimipiste.

– Keskiössä on ajosimulaattori, jolla kurvailemalla kokelas voi kuitata puolet eli viisi pakollisista ajotunneistaan. Simulaattori on kokelaan käytössä klo 8–20 kaikkina arkipäivinä, sisään kokelas pääsee omalla koodillaan, kertoi CAP-Autokoulun aluepäällikkö Sari Saarni.

Vuonna 2005 perustettu CAP aloitti taloudellisen ajon koulutuksilla kuljetusyrityksille. 2009 yritys laajensi autokoululiiketoimintaan ja tänä päivänä CAP-Group Oy:llä on 300 työntekijää ja useita sopimuskouluttajia. Yritys on laajentanut liiketoimintansa myös kuljettajien ammattipätevyyskoulutuksiin, Puolustusvoimien kuljettajakoulutuksiin sekä työvoimapoliittisiin koulutuksiin.

Haminan toimipisteen liikenneopettajana toimiva Tiia Mänttäri kiittelee simulaattorin monikäyttöisyyttä:

– Simulaattori pystyy luomaan ällistyttävän luonnollisen ajomaiseman kokelaille. Kaksi kameraa tallentaa harjoitustilanteen ja ongelmapaikoissa kokelas saa aina etätuen päivystävästä valvomostamme, sanoo Mänttäri.

– Jollei kokelas suostu noudattamaan hänelle annettuja ohjeita, harjoitustilanne keskeytyy kylmästi. Kaikki kokelaat saavat läpikäydä simulaattorissa samat harjoitteet.

CAP-Autokoulun kolmesta ajokorttipaketista suosituimmassa on viisi tuntia simulaattoriharjoittelua ja viisi tuntia harjoittelua opettajan kanssa liikenteessä. Päälle tulee vielä neljä ajotuntia, joilla pyritään tunnistamaan riskitilanteet taajamassa ja vaikeissa olosuhteissa.

– Simulaattori on ekologinen tapa sisäistää ajamisen oleellisimmat periaatteet ja hahmottaa erilaiset liikenneympäristöt tilanteineen ja sääntöineen, sanoo aluepäällikkö Sari Saarni.

CAP-Autokoulun asiakkaat ovat vahvasti sitoutuneet simulaattoriajamiseen. Capin simulaattorit ovat säästäneet jo n. 200 000 litraa polttoainetta ja sitä kautta rajoittaneet hiilidioksidipäästöjä.

– Ajosimulaattorimme on nykyaikainen, turvallinen, tehokas ja ekologinen tapa sisäistää ajamisen oleellisimmat periaatteet ja hahmottaa kontrolloidusti liikenneympäristöt tilanteineen ja sääntöineen, sanovat CAPin Haminan toimipisteen liikenneopettajat Tiia Mänttäri ja Jani Sironen.

– Uuden ajokorttilain aikana, eli aikavälillä 1.7.–27.9. 77 % CAPissa autokoulunsa aloittaneista ja ajokokeeseen osallistuneista läpäisi ajokokeen.