Pesäpallonuorten parissa työskentelevä HP:n Vesa Toikka pitää Pappilansalmen koulun pihapiiriin valmistuvia liikunnallisia vaihtoehtoja erinomaisina.

– Myös koulun pihamaasta tulee todella liikuntaystävällinen, tarjolle tulee runsaasti erilaisia liikuntaan motivoivia elementtejä, paljastaa Pappilansalmen koulun rehtori Suvi Takkinen.

Erityisellä innolla uuden liikuntatilan valmistumista odottavat urheiluluokat, joita yläkoulun puolella on yksi per ikäluokka. Seuraavan, syksyllä käynnistyvän uuden urheiluluokan oppilaiden rekrytointi on jo valmisteilla.

– Ensi viikon torstaina 29.11. Pappilansalmen koulussa pidetään tiedotustilaisuus urheilukoulusta haaveileville syksyn -19 seiskaluokkalaisille sekä heidän vanhemmilleen. Oppilaita urheiluluokalle otetaan noin 20, tänä syksynä otimme 23 uutta urheiluluokkalaista, valistaa poikien liikunnanopettaja Petri Kotro.

Uusien urheiluluokkalaisten liikunnalliset valmiudet testataan tammikuussa, torstain tiedotustilaisuudessa ei vielä tarvitse hikoilla.

– Testauksissa on mukana uintia, luistelua, perusliikuntaa, kuntopalloa ja rytmiikkaa. Kuuluisa piip-testi eli viivajuoksu on myös ohjelmassa, paljastaa Kotro.

Rehtori Takkinen sanoo, että oikeanlaisella ohjauksella on nuoren liikunnallisten valmiuksien kehittämisessä suuri merkitys.

– Kun lapsi innostuu urheilusta ja hänelle syntyy edellytykset kasvaa hyväksi urheilijaksi. Me pyrimme luomaan osaltamme siihen edellytyksiä. Tukea saamme myös Olympiakomitean Kasvu urheilijaksi -ohjelmasta, kertoo Takkinen.

– Koulu- ja välituntiliikunnan edellytysten harppaus eteenpäin on iso etu koko koululle, ei vain urheiluluokkien oppilaille.

Pappilansalmen ensimmäinen urheiluluokka aloitti syksyllä 2015. Vehkalahden koulussakin on liikuntapainotteinen luokka.

– Me toimimme Pappilansalmessa tiiviissä yhteistyössä Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian kanssa. Akatemialta saamme myös apuja valmennukseen, sanoo Kotro.

Urheiluluokkien liikunnassa on kaksi painopistettä. Kahtena aamuna viikossa on ollut parituntinen liikunta yleisharjoituksina. Koulupäivän jälkeen oppilailla on mahdollisuus seuroissaan lajiharjoitteluun.

– Vuodenvaihteesta lähtien on akatemian tukemina luvassa 1–2 tuntia lisää myös lajiharjoitteluun yhdessä lukion ja Ekamin oppilaiden kanssa, kertoo Kotro.

Seuratasolla ollaan perin tyytyväisiä urheiluluokkien toimintaan:

– Urheiluluokilla opiskelleet pesäpalloilijamme ovat kiitelleet yleisharjoitusten monipuolisuutta ja vaihtelua. Ne harjoitukset ovat kehittäneet pesäpallonuortemme motoriikkaa ja koordinaatioita enemmän, kuin mitä lajiharjoituksissa pystymme tarjoamaan, arvioi Haminan Palloilijain Vesa Toikka, joka on mukana urheiluluokkalaisten valmennuksessa.

– Juuri monipuolisuus on ajan ilmiö. Esimerkiksi Kotkassa urheiluluokilla ja akatemiassa on mukana myös viikottainen telinevoimistelu, johon heillä on hyvät puitteet.

Kuluvan syksyn ajan Pappilansalmessa kärsitään vielä puutteellisista tiloista, mutta uutta ja parempaa on tulossa. Uudisrakennuksesta ensimmäisenä käyttöön saadaan juuri uusi liikuntasali.

– Pesä- ja jalkapalloilijain harjoittelun kannalta iso juttu on myös harjoitteleminen Meltin kuplahallissa, arvioi Toikka.