Vuonna 2015 Haminan Mieslaulajat esiintyi tällä kokoonpanolla. Eturivissä keskellä taiteellinen johtaja Inna Heikkilä.

Haminan vanhin mieskuoro Haminan Mieslaulajat on päättänyt keskeyttää konserttitoimintansa. Syynä on laulajien puute.

– Suurimmat ongelmat meillä on kakkostenorissa, niitä emme ole onnistuneet paikkaamaan. Ainakaan toistaiseksi emme esiinnyt kuorona, mutta arvioimme tilanteen uudelleen keväällä, sanoo Mieslaulajien puheenjohtaja Pekka Krouvi.

– Itsenäisyyspäivän aaton perinteinen sävelhartaus jäi laulamatta, kevään aikana selviää, saammeko kuoroomme uutta voimaa vapun perinteisiin esiintymisiin. Haminan Mieslaulajia kolmeen otteeseen johtanut Markku Loponen sanoo, että maan mieskuoroilla on sama ongelma kaikkialla:

– Kuorolaulaminen ei kiinnosta nuoria, kukaan ei ole vielä keksinyt, miten uudet sukupolvet saataisiin innostumaan laulamisesta, sanoo Loponen.

– Jos kuoro ei saa laulajien puutteessa konserttiohjelmistoaan valmiiksi, pakko oli tehdä tämä ratkaisu. Toimintamme kuitenkin jatkuu, kokoonnumme kuukausittain kellariholviimme pohtimaan tilannetta. Kaikki verkot ovat edelleen vesillä uusien äänien saamiseksi joukkoomme, tuumii Loponen.

Haminassa on kolme mieskuoroa, yhdistämällä äänet kahteen kuoroon tänne saataisiin kaksi toimivaa kuoroa. Onko kuorojen yhdistämisestä koskaan keskusteltu?

– Kymmenisen vuotta sitten otimme yhteyttä naapurikuoroihin, mutta keskustelu jäi lyhyeksi. Husulan Laulumiesten kanssa keskustelimme, mutta Metsäkulman Mieslaulajat ei vastannut yhteydenottoomme, muistelee Loponen.

Puheenjohtaja Pekka Krouvi sanoo, että Haminan Mieslaulajat ei vielä heitä kirvestä kaivoon:

– Konserttitoimintamme on nyt keskeytetty, mutta hallinnollisesti kuoro toimii yhä. Kevät ratkaisee tulevaisuutemme, arvioi puheenjohtaja Krouvi.

Haminan Mieslaulajat perustettiin vuonna 1945 ja yhdistysrekisteriin se merkittiin kolme vuotta myöhemmin. Kuoro on tehnyt lukuisia esiintymismatkoja myös ulkomaille.

Kuoron viimeisin taiteellinen johtaja on ollut Inna Heikkilä.