Mikä kiire meillä kaikilla näyttää olevan jonnekin, eikö joulun kuuluisi olla rauhallista aikaa? Kiire tehdä joulusiivousta. Kiire.

Kiire ostamaan lahjoja. Lahjojen ostamisestakin tuntuu osalta puuttuvan antamisen ilo, tilalla on tunne pakosta ostaa jotain sille tutulle tai sukulaiselle tietämättä mistä henkilö edes tykkäisi. Sitten sitä juostaan pitkin lähialueen kauppoja ja ostetaan jotakin krääsää ihan vain siksi, että nyt hänelle on sitten ostettu jotakin. Luultavasti lahja päätyy kaapin pohjalle viemään tilaa.

Ei tämä ole sitä joulua. Rahaa ja luonnonvaroja kuluu johonkin turhaan pakolla ostettuihin lahjoihin, joista antaja eikä saaja pidä, eikä kummallekaan tule aidosti hyvä mieli lahjasta.

Toisaalta osa haluaa jouluna lahjan antamisella vain loistaa. Halutaan antaa se paras lahja ja aina vain enemmän ja enemmän tavaraa suuremmalla rahamäärällä, jotta riittäisi toiselle.

Tämäkään ei ole hyvä vaihtoehto, sillä aivan varmasti yksi pienikin lahja riittää, jos siihen on käytetty ajatusta. Eikä lahjan tarvitse olla käsin kosketeltavaa, se voi olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä, vaikkapa lupaus siivota.

Eihän joulua ole alkuperäisesti edes tarkoitettu kulutusjuhlaksi, vaikka lahjat olennaisena osana siihen ovat liittyneetkin. Silloin vuosia vuosia sitten joulu oli suurimmalle osalle uskonnollinen juhla. Toki se sitä on osalle vieläkin lahjojen ostamisen sijaan.

Itselleni ja monelle muulle joulu on yhdessäoloa rakkaiden ihmisten, perheen ja sukulaisten kanssa uskonnollisuuden sijaan. Joulun viettämisen tulisi olla jotakin mukavaa ajanvietettä, vaikka kaavamaisestikin, jos niin tahtoo. Jouluna ei kuuluisi tehdä mitään ”koska on pakko”. Jos ei huvita ostaa joululahjoja kaupasta, ei tarvitse, jouluhalitkin ovat ihania. Jos ei huvita mennä joulukirkkoon, sinne ei ole pakko mennä. Jos et halua jouluksi lanttulaatikkoa, joka jää kenties syömättä, ei sitä ole pakko vain perinteen takia ostaa.

Jos et halua ylipäätään viettää joulua, ei tarvitse. Pääasia on, että rentoutuu loppuvuoden ja valmistautuu seuraavan vuoden kiireitä varten.

Kyllä nuuttipukki pian tulee korjaamaan joulun pois ja joulunvihaajilla on rauha!

Mimi Korjus

Kirjoittaja on lukiolainen Haminasta, Haminan nuorisovaltuuston jäsen.