Kannusjärven koulu keskellä maalaismaisemaa. (Kuva: Ilmakuvauspalvelu Jarno Koivula)

Kaupunginhallitus päätti myös, että ensi viikon kaupunginvaltuustoon menee esitys Metsäkylän ja Kannusjärven koulujen lakkauttamisesta, joka tapahtuisi puolentoista vuoden kuluttua syksyllä 2020. Kouluratkaisun lopullista päätöstä odotetaan kaupunginvaltuustolta vielä kevään aikana.

Kaupunginhallituksen päätökseksi kouluasiassa tuli kaupunginjohtajan pohjaesitys. Vilkkaan keskustelun aikana nousivat vastaesitykset Ari Rinteeltä (ps) ja Katja Andrejeviltä (vihr).

Rinne piti modulikoulun rakentamista järkevänä, mutta ilmoitti ehdottomasti vastustavansa Kannusjärven ja Metsäkylän koulujen lakkauttamista. Kantaansa hän perusteli sillä, että kyläkoulut ovat elinehto kylien säilymiselle sekä niiden vireälle toiminnalle.

Andrejev esitti modulikoulun pikaista rakentamista Husulaan noin 180 lapselle. Kun maaseutukoulujen oppilasmäärät alittavat valtuuston jo päättämän 30 oppilaan rajan, oppilaat maaseudulta siirrettäisiin Husulan uuteen modulikouluun.

Nykyisten oppilasennusteiden mukaan se tapahtuu aikaisintaan vuonna 2024, johon saakka kylillä on aikaa hoitaa kyliensä kehittämis- ja markkinointitoimenpiteitä, esitti Andrejev.

Ensiksi Andrejev voitti äänestyksessä Rinteen esityksen niukasti 3–2. Kaupunginjohtajan pohjaesitys voitti senjälkeen Andrejevin esityksen lukemin 5–4. Kaupunginjohtajan esityksen puolesta äänestivät Eeva Rautamaa (kok), Milko Niemi (kok), Titta Erkkilä (sd), Pentti Hämäläinen ja Vesa Koskiaho (kesk).  Andrejevin esityksen puolella olivat perussuomalaiset Peter Muurman ja Ari Rinne sekä Ritva-Leena Pou­si (kesk).

Iltakoulusta löytyi muitakin vaihtoehtoja

Haminan kaupunginvaltuusto piti kouluaiheen ympärillä iltakoulun maanantaina ennen kaupunginhallituksen kokousta. Valtuutettu Hannah Honkanen kannatti iltakoulussa modulikoulun vuokraamista Husulan koulun ja esikoulun nykyisiin tarpeisiin. Husulan modulikoulu tulisi mitoittaa Honkasen mukaan ainoastaan Husulan nykyisille oppilaille, ja Kannusjärven ja Metsäkylän koulut jatkaisivat ennallaan.

– Siinä ei ole mitään järkeä, että kaupunki lähtisi tässä laskevien oppilasennusteiden ja tiukan talouden tilanteessa vuokraamaan Husulaan kallista lisätilaa myös Kannusjärven ja Metsäkylän koulujen ja esikoulun yhteensä noin 60 lapselle. Silloin jouduttaisiin etsimään Kannusjärven päivähoidon lapsille uudet sijoituspaikat, sanoo Honkanen.

Niin Metsäkylässä kuin Kannusjärvelläkin on Honkasen mukaan terveet koulukiinteistöt. Yli 60 lapsen koulukuljetukset olisi myös ratkaistava:

– Koululaisten kuljetuskustannukset ovat tuplaantuneet viimeisten kymmenen vuoden aikana. Laskelmat ovat osoittaneet, että säästöjä ei kyläkoulujen lakkauttamisella tule, varsinkaan nyt, kun molemmat koulut toimivat kahdella opettajalla.

Kaupunginvaltuutettu Tero Pasi (kok) haluaa katsoa kouluratkaisuja isommassa kuvassa:

– Ruissalon alueen kehittäminen merkittäväksi koulu-, kulttuuri- ja liikuntakeskittymäksi toisi Haminan kaupungille merkittävää lisäarvoa. Koulupiirirajoja kehätien sisäpuolella tulisi myös tarkastella uudella tavalla, sanoo Pasi.

– Keskittäminen myös koulutarjonnassa toisi synergiaa monella tavalla!