Muistihoitaja Tarja Pursiainen tekee muistisairauttaan epäilevälle ensimmäiseksi muistikartoituksen.

Muistisairaus vaanii meitä kaikkia vanhetessamme. Muistisairautta ei voi parantaa, mutta ajoissa diagnosoituna sairauden edistymistä voidaan lääkityksellä olennaisesti hidastaa.

Muistihoitaja Tarja Pursiainen sanoo, että epäilykset piilevästä muistisairaudesta heräävät, kun nimien muistaminen tuntuu yhä vaikeammalta. Pursiainen rauhoittaa, että kiireissä elämänmenossa nimiä on valtavasti, eikä kaikkea kukaan voi muistaakaan.

– Huolestumiseen on syytä, jos hukkaa usein lompakkonsa tai muita tavaroita, tai jos jää keittolevy usein päälle. Muistiongelmien toistuminen useammin ja useammin on jo riittävä syy hakeutua ammattilaisen puheille, kertoo Pursiainen.

Muistisairaudella on kuitenkin muitakin muotoja:

– Muistisairaus voi muuttaa persoonanallisuutta, joka voi saada agressiivisiakin piirteitä. Oireet kuitenkin voivat vaihdella eri ihmisillä. Itse muistin heikkeneminen ei välttämättä ole se ensimmäinen oire vaan oireet voivat ilmetä käytännön taitojen heikkenemisenä.

Muistihoitajan tutkimuksiin hakeudutaan joko itse tai sitten omainen varaa ajan.

– Noin tunnin – pari kestävän maksuttoman kartoituksen jälkeen tehdään muistitesti, jonka jälkeen varataan aika omalääkärille, jos tarvetta on. Haminalaisille diagnoosin tekee neurologi ja siihen kuuluu myös aivojen magneettikuvaus.

Pään kuvaamisella selvitetään, onko aivoihin kerääntynyt amyloidiplakkia, jonka löytyminen on jo näyttö alkavasta alzheimerin taudista.

– Muistisairaudet ovat senvuoksi hyvin konstikkaita, että mikään ei mene kirjan mukaan. Ihmisessä tapahtuneet muutokset voivat johtaa myös sydänsairauden löytymiseen.

Mahdollisen muistisairaan kartoitusvaiheessa pyritään oleman hienovaraisia:

– Asiakkaalta kysytään, voinko soittaa hänen puolisolleen tai jollekin muulle omaiselle, joille toimitetaan sitten myös kyselykaavake mahdollisista oireista.

Muistisairairauksien taustalla on usein B12-vitamiinin vähäinen saanti. Tarja Pursiainen sanoo, että normaalisti jokainen ihmisen saa riittävän määrän B12-vitamiinia lihan, kalan ja maitotuotteiden kautta

– Nuorimmat asiakkaani ovat syntyneet 1970-luvulla, mutta kyllä muistiongelmat ilmenevät yleensä vasta vanhemmalla iällä. Runsas alkoholin nauttiminen vauhdittaa sairastumista, samoin pitkäaikaiset stressitilat. Ravitsemus ja vähäinen liikunta vaikuttavat, mutta myös perimällä on osuutensa.

Muistisairauksia voi ennaltaehkäistä pitämällä aivonsa töissä:

– Kielten opiskelu on yksi parhaista ennaltaehkäisevistä tempuista. Sanaristikoiden täyttäminen on hyvä juttu, mutta niissäkin samat asiat toistuvat usein. Välillä kannattaa ratkaista vaikeitakin sanaristikoita, jolloin aivonystyrät saavat erilaista kyytiä, vinkkaa Pursiainen.

Yli 60 % muistisairaista sairastaa nimenomaan alzheimeria. Tarja Pursiainen sanoo, että muutamat unohdukset, anopin syntymäpäivän unohtaminen tai nimien unohtelu on vielä aivan normaalia.

– Olkaa armollisia itsellenne, jos kaikkien asioiden muistaminen ei menekään nappiin. Muistiongelmien lisäännyttyä kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

Muistipalveluja on tarjolla

Kymenlaakson Muistiluotsi on osa Muistiliiton koordinoimaa valtakunnallista Muistiluotsi-verkostoa. Verkostoon kuuluu 18 maakunnallista Muistiluotsikeskusta. Kymenlaakson Muistiluotsissa on hallinnoivana yhdistyksenä Kouvolan seudun Muisti ry ja yhdistyskumppanina Kotkan Seudun muistiyhdistys ry. Muistiluotsi toimii alueellaan yhteistyössä kuntien, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.

Muistiluotsin toimintaa tukee sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla.

Muistiluotsitoiminnan vastaava on geronomi (AMK) Tarja Levonen p. 040 523 9697. Haminan muistiluotsityöntekijänä työskentelee geronomi (AMK) Sanna Hellsten p. 045 270 4003

Kunnon muisti -ryhmä kokoontuu Haminassa maanantaisin 4.2.-15.4. klo 13.30 – 15. Ryhmässä herätellään aivoja, tehdään aivotreenitehtäviä ja keskustellaan. Tehtävien kautta pyritään löytämään apuja arkielämän sujuvuuteen. Ilmoittautumiset Sannalle p. 045 270 4003. Ryhmään mahtuu 8 hlöä, kokoontuminen Kumppanuustalo Hilmassa, Kadettikoulunkatu 3, Hamina.

Haminassa muistikartoitukset (à 10 € / käynti) Kymsoten puolesta tekee muistihoitaja Tarja Pursiainen p. 0408398732 (tarja.pursiainen@kymsote.fi).