Piirakan rypytysvaihe alkamassa. Kuvassa oik. Vim Saomun, opettaja Ira Taskinen ja Joona Martomaa.

Yhä useampi, siitä pitää huolen Vehkalahden koulun kotitalousopettajan Ira Taskisen ja paikallisten marttajärjestöjen yhteistyö. Martat ovat paljastaneet koulussa jo viidelle ikäluokalle piirakkaniksinsä.

Marttojen edustajien vierailu Vehkalahden koulun kotitalousluokassa sai jälleen vipinää aikaan oppilaissa.

– Meillä on jo pitkät perinteet marttojen kanssa. Oppilaat ovat aina olleet aidosti innostuneita piirakkahaasteista, kertoi Ira Taskinen.

Oppilaista ainakin yksi on jo kokenut piirakkaleipuri:

– Olen mukana tanhupiireissä ja siellä olen päässyt leipomaan karjalanpiirakoita, paljasti Petra Dufva.

Suurin osa muista oppilaista oli piirakanleipomisen ensikertalaisia. Thaimaasta kuusivuotiaana Haminaan muuttanut Vim Saomun sanoi kyllä viihtyvänsä keittiössä ruoanlaitossa, mutta karjalanpiirakat olivat uutta.

– Kotona teen thaimaalaisia ruokia ja apua saan äidiltäni, kertoi Vim.

Karjalanpiirakoiden leipominen ei ole salatiedettä. Perusjutut kun hallitsee, valmista syntyy.

– Hankalin vaihe aloittelijoille on piirakoitten rypyttäminen, sanoi Kaija Sipilä Metsäkylän Martoista.

Kaikki alkaa taikinanteosta ja puuronkeitosta.

– Kaksi desiä ruisjauhoa, puoli desiä vehnäjauhoa. Desi vettä ja puoli teelusikallista suolaa. Itse käytän leipomisessani aina Jalon myllyn karkeahkoja ruisjauhoja, paljasti Liisa Koivu Metsäkylän Martoista.

Kun taikina kaulitaan piirakan pohjiksi, opettaja-Ira muistuttaa, että pohjan pitää olla ohut.

– Niin ohut, että läpi näkyy Haminan uusi lipputanko. Viipurissa olivat käyttäneet mittarina viittä kirkkoa.

Karjalanpiirakoitten leipominen on hyvin työvaltainen juttu.

– Kun leivon 120 piirakkaa markkinoille tai myyjäisiin, aikaa siihen menee aina kahdeksan tuntia. Kun piirakoita myydään euro per piirakka, tilipussi jää työrupeamasta kovin ohueksi tehtyihin tunteihin nähden, paljasti Liisa Koivu.

Vehkalahden koulussa on seiskaluokilla kotitalous pakollisena aineena. Joka viikko kolme tuntia. Lisää oppia on tarjolla valinnaisena aineena vielä kasi- ja ysiluokilla.

Piirakkasessio ei jäänyt marttojen vierailun varaan:

– Kaikille oppilaille annoin ensi viikon kotiläksyksi piirakoitten leipomisen myös kotona koko perheen kesken! Tällä tavalla osaaminen siirtyy myös perheisiin, uskoo Ira Taskinen.

Vim Saomun oli kotiläksystä mielissään:

– Nyt pääsen opettamaan tämän taidon myös äidilleni! sanoi Vim.

Innoissaan oli myös luokkakaveri Joona Martomaa:

– Siskot myös mukaan piirakantekoon, hyvä homma, myhäili Joona.

  • Slider image

Piirakat uuniin 300 asteeseen. Asialla Olivia Österholm.

  • Slider image