Ruotsalainen 16-vuotias koulutyttö Greta Thunberg alkoi viime elokuussa osoittaa mieltään ilmaston puolesta Ruotsin valtiopäivätalon edustalla perjantaisin. Ensimmäisen perjantain hän sai olla rauhassa, kunnes media löysi hänet.

Viime viikolla ilmaston puolesta järjestettiin mielenosoituksia ainakin 125 maassa. Suomessa koululaiset lakkoilivat ilmaston puolesta 27 paikkakunnalla.

Nuorten vaatimus kautta maailman oli selkeä: ihmiskunnan on pakko tarttua ilmastonsuojeluun järein keinoin nyt ja heti!

Juuri nuoret suhtautuvat ilmastonmuutokseen vakavimmin. Heidän huolensa yltää 100 vuoden päähän, jolloin heidän lapsenlapsensa ja heidän lapsensa aloittavat aikuisten elämää.

Ilmastolakkoilu henkilöityy Greta Thunbergiin, mutta jokaisella maalla on oma Gretansa, jokaisella kaupungilla on oma Gretansa. Kun huoli ilmastonmuutoksesta kertautuu lumipallon lailla massiiviseksi liikkeeksi, siihen on poliittisten päättäjien ja aikuisten pakko suhtautua vakavasti.

Greta Thunberg ei syyllistä ketään, mutta hän syyllistää jokaisen. Ilmastonmuutos on historiamme suurin kriisi, joka uhkaa kaikkien olemassaoloa. Suurin lasku on lankeamassa jälkipolvillemme ensi vuosisadalla, jollemme tee jotakin nyt ja heti.

Haminassa ilmastolakko sai liikkeelle noin parisataa nuorta, kun koulut keskustan läheisyydessä tyhjenivät.

Ilmastotekoja voi tehdä jokainen. Käryttävän vanhan diesel-Mersun vaihtaminen uuteen hybridiin on jo pitkä askel. Ilmastoteko on myös esimerkiksi mopon jättäminen talliin päiväksi joka viikko. Energiasyöpöt tietokoneet pysyvät kylminä, kunnes joku koneen käynnistää. Ilmastoteko voi olla vaikka päivä ilman tietokonetta.

Nuorille ilmastolakon perustat lienevät selviä, mutta ovatko lapsille, alakoululaisille ja nuoremmille? Vaatii vanhemmilta tervettä järkeä kotikasvatuksessa, jotta asiat pysyvät mittasuhteissaan. Yliampumalla hyväkin asia voidaan pilata.

Haminan ilmastolakon organisoinut Haminan Nuvan puheenjohtaja Sanni Korjus heitti piikin vaalikoneiden suuntaan: ilmastonmuutoksen torjuminen ei voi olla mielipidekysymys vaalikoneissa, meillä on vain yksi vaihtoehto ja se on toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi!

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja