Aulis Vanhala esittelee Onkamaalla 1940-luvun alussa otettua valokuvaa, jossa hän oli vuoden vanhana ja 12 kiloisena.

Elettiin 40-lukua heti sotien jälkeen ja poika oli Aulis Vanhala, cp-vammainen.

– Vieraiden tullessa kylään minut laitettiin aina sivuhuoneeseen, etten näkyisi enkä häiritsisi, muistelee nykyisin 79-vuotias Vanhala lapsuuttaan.

– Toiset lapset myös osoittelivat ja pilkkasivat huutelemalla vammaiseksi.

Yleisin liikuntavammaisuuden syy lapsilla on CP-vamma, joka tarkoittaa sikiön tai pienen lapsen aivoille tapahtunutta pysyvää vauriota aivojen liikettä säätelevällä alueella. Vamma voi vaihdella pienestä toimintahäiriöstä vaikeaan monivammaisuuteen. CP-vamma ei ole kehitysvamma, mutta kehitysvammaisella voi esiintyä CP-vammaisuutta.

Puhuttaessa vammaisuudesta ja vammaisuuden mukanaan tuomista vaikeuksista, Vanhala on antanut asialle vuosien varrella rohkeasti kasvonsa.

Tällä viikolla Vanhalaa voi kuulla rasisminvastaisenviikon ”Kaikki kaikkien puolella”-monikulttuurisen pop up -brunssin paneelikeskustelussa Simeon-salissa, Pikkuympyräkatu 34 Hamina. Lauantaina 23.3. klo 10-13 on tarjolla myös kansainvälisiä ruokia, kansanlauluryhmä Rodnikin lauluesityksiä, lasten nurkkaus sekä lasten tekemiä taideteoksia. Tapahtumaan on ilmainen pääsy.

Tarjoilu maksaa 5 euroa hengeltä ja 10 euroa koko perheeltä.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Haminan kaupunki, Haminan Karjalaiset Nuoret, Haminan seurakunta, Hamina-Vehkalahden Pohjola-Norden, Jamilahti, Kaakonkulman Maahanmuuttajat Rodnik ry, Kumppanuustalo Hilma, Linnoitusravintola Kamu, SPR Haminan osasto, Suomi-Venäjä-Seura Haminan osasto ja Veikkaus.