Tulkaa katsomaan erilaisuuden puuta, siitä oppii että ihmisiä on monenlaisia, puun ”istuttajat”, Jamilahden autismikirjon erityislinjan opiskelijat Patrik Rasi (oik.) ja Olli Autio kehottavat.

Myös Jamilahden kansanopiston autismikirjon erityislinjan opiskelijat osallistuivat rasisminvastaiseen viikkoon. Ruissalon kirjaston aulaan Vehkalahtitaloon pystytetty erilaisuuden puu pyrkii hälventämään tietämättömyydestä johtuvia ennakkoluuloja ja tuomaan esille sitä, miten moninainen autismikirjo on.

Opiskelijoiden huovuttamat linnut ovat kaikki erivärisiä ja erimuotoisia, niitä yhdistää se, että ne kaikki ovat lintuja. Oksille on ripustettu sitaatteja toimittaja, kirjailija Markus Kajon autismia kuvaavista aforismeista.

– Ennakkoluulot usein rajoittavat autismikirjon ihmisten osallistumismahdollisuuksia ja aktiivista kansalaisuutta, toteaa erikoislinjan opettaja Sari Vierikko.

– Autismikirjoon kuuluu hyvin erilaisia ihmisiä; puhuvia ja puhumattomia, sosiaalisia ja syrjäänvetäytyviä, pedantteja ja suurpiirteisiä. Erityisyys voi tarkoittaa tuen ja tarpeiden lisäksi myös vahvuuksia. Aktiivisen osallisuuden toteutumiseen tarvitaan yksilöllisyyden huomioimista, erilaisuuden hyväksymistä ja tietoa autismikirjosta.

Erilaisuuden puu on nähtävillä Vehkalahtitalon aulassa rasismin vastaisesta viikosta autismitietoisuuden viikkoon (1.-5.4.) asti.

Erilaisuus voi olla myös hyödyllinen ominaisuus

Santtu Ojala on autismikirjon nuori mies, joka on onnistunut luomaan itselleen sopivan jatkopolun opinnoista työelämään. Syksystä lähtien K-market Haminassa Itäväylän kauppakeskuksessa harjoittelijana työskennellyt Santtu oli tutustunut työpaikkaansa jo aiemmin opiskellessaan Jamilahden autismikirjon erityislinjalla.

Santulla on myös kaupallisen alan ammatillinen koulutus. Työpaikalla Santtu on saanut tukea Sotek-säätiön yksilö- ja työhönvalmentajalta. Alkuun tiiviimmin, töiden tultua tutuksi tukikäynnein, joita on muutaman kerran kuukaudessa.

– Tänne oli helppo tulla töihin, kun paikat ja työkavereistakin suurin osa oli opiston harjoitteluajalta tuttuja, toteaa Santtu.

– Kaiken lisäksi työkaverini ovat erittäin mukavia.

Santun työtehtäviin kuuluu mm. kuivatavarakuormien purkua, varastotöitä ja tuotteiden hyllytystä. Kaupan puolella pääsee usein kosketuksiin myös asiakkaiden kanssa.

– Tavallisesti ihmiset kysyvät, mistä jokin tavara löytyy.

– Santtu on reipas ja tarkka työntekijä, hänestä on suuri apu, kiittelee kauppias Sari Savinen.

Sari ja Petri Savinen aloittivat viime huhtikuussa K-market Haminan ja Uuden Summan K-marketin kauppiaina. Kuluneen vuoden aikana tuotevalikoimaa on kasvatettu, myymälän avarat tilat oikeilla sijoitusratkaisuilla tarjoavat siihen mahdollisuuden.

– Haluamme olla hyvä, monipuolinen kauppa joka tarjoaa ruokaelämyksiä asiakkailleen. Olemme tehneet pienen istuskelupaikan kaupan sisääntuloon, missä voi viettää hetken lukien päivän lehtiä, rupatellen ja nauttien take­away-kahvin pullan kanssa tai päivittäin vaihtuvan soppalounaan. Varsinkin vanhemmat ihmiset ovat kovasti kiitelleet tälläistä mahdollisuutta, kauppias-Sari sanoo.

Sekä Sari että Santtu kehottavat työnantajia heittämään ennakkoluulot romukoppaan. Erityisyys ei aina tarkoita vain vajavaisuuksia, erityisyys voi olla myös erityisiä vahvuuksia.

– Selkeys ja rutiinit tukevat työskentelyä. Santtu vastaa omasta työstään kuten muutkin työntekijät, ja tekee sen hyvin. Jokaisella olisi oltava mahdollisuus työntekoon.

  • Slider image

Santtu Ojalalle kauppa on mieluisa työpaikka, myös Sari Savinen on tyytyväinen ensimmäiseen vuoteen Itäväylän K-kauppiaana.

  • Slider image