Dara on ahkera oppilas, joka tekee tunnollisesti kaiken, mitä siltä odotetaan. (Kuva: Timo Nomad)

 

Haminalaisen Arja Makkosen viisikuisesta labradorinnoutajasta Darasta on tulossa hypokoira. Daran edeltäjä, seurantajaksoa ja näyttökoetta vaille valmis hypokoirakokelas menehtyi viime syksynä kesken koulutuksen.

– Siihen sitä rohkeutta tarvitaan, että tässä uskaltaa aloittaa kaiken alusta. Nimittäin kovin montaa koiranpentua ei 63-vuotias eläkeläisdiabeetikko enää voi hankkia, jää vielä koira orvoksi eikä päinvastoin, miettii Makkonen.

Hypokoirien koulutus tapahtuu Hypokoira ry:n kurssilla Raaseporissa. Koulutus kestää 1,5 – 2 vuotta, ja sen alkaessa koiran on oltava alle 5-vuotias.

– Useimmat koirat voi kouluttaa hypokoiriksi, mutta kovin lyhytkuonoinen koira ei ole se kaikkein soveltuvin hypokoiran työhön, sanoo Makkonen.

Hypokoira ry:n kautta valmistunut hypokoira saa opas- ja avustajakoiran statuksen sekä sinisen työliivin ja koira saa kulkea mukana mm. kaupoissa. Eroa on siinä, että diabeetikot maksavat koiransa itse.

– Koiran hankintaan ja koulutukseen ei saa ainakaan vielä avustusta. Itse kouluttaen kurssin hinta on n. 2 500 euroa. Vuoden aikana lähiopetuspäiviä on lähes kuukausittain, osaksi kaksi päivää kerrallaan.

– Kun koira on suorittanut kaikki osakokeet ja käytöstestin, alkaa seurantajakso, ja lopuksi on vielä näyttökoe. Hypokoiran voi hankkia myös koulutettuna, valmiiksi koulutetun projektikoiran hinta vaihtelee koiran koulutusajasta riippuen, sanoo Makkonen.

Daran hypokoirakoulu alkoi maaliskuun lopulla käytyään ensin ”eskaria” Rosabella & Timo Nomadin koirapalvelussa Ravijoella.

Jos Dara osaisi puhua, se kertoisi: ”Rosabella opettaa emäntää käsittelemään ja kouluttamaan pientä koiraa oikealla tavalla. Emäntä sitä ihmetteli, että miten Rosabella oikein toimii, kun koira kuuntelee häntä niin hyvin. Rosabella totesi, että hänhän vain kertoo Daralle koirien kielellä mitä siltä odotetaan. On tuolla emännällä vielä opettelemista asiassa, sillä kun on huono kielipää koirien kielessä”.

– Dara tarvitsee myös paljon ympäristökoulutusta, ja olemme saaneet luvan käydä harjoittelemassa Haminan kaupoissa. K-Kaupat ja Sokos, tulevat tutuiksi seuraavan kahden vuoden aikana, samoin Itäväylän liikkeet apteekkia myöten, tuumii Arja Makkonen.

Kun Dara on opintiellä, sillä on keltainen lisätalutin, jossa lukee ”koulutus hypokoiraksi”.

– Vaikka se tuijottaisi kuinka hellyyttävästi ruskeilla nappisilmillään ja heiluttaisi häntäänsä, sitä ei saa silittää tai muutenkaan huomioida, ettei sen keskittyminen työhön pääse herpaantumaan. Kyllä Darasta vielä hyvä ”hypo-dogi” tulee!

  • Slider image
  • Slider image

Taluttimen tekstistä ”koulutus hypokoiraksi” tietää koulutuksen olevan päällä, eikä koiraa silloin sovi silittää eikä muutenkaan huomioida.

Rosabella Nomadin (oik.) koulutus on käynnissä. Mukana myös Aimo Makkonen (vas.), Arja Makkonen ja Dara. (Kuva: Timo Nomad)

  • Slider image
  • Slider image